Дафне Каруана Галиция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дафне Галисия)
Дафне Каруана Галиция
Daphne Caruana Galizia
малтийска журналистка
Родена
Починала
Моста, Малта
ПогребанаМалта

Националност Малта
Активен периодот 1987 г.
Работилажурналист
Семейство
Деца3

Уебсайтdaphnecaruanagalizia.com
Дафне Каруана Галиция в Общомедия

Дафне Каруана Галиция (на малтийски: Daphne Caruana Galizia) е малтийска журналистка, писателка, блогърка и активистка в борбата с корупцията, на чието име е наречена наградата за журналистика, връчвана ежегодно от Европейския парламент като признание за значението на свободните медии.[1]

Убита е на 16 октомври 2017 година при експлозия на кола бомба близо до дома си.[2] Убийството ѝ е предшествано от тормоз и заплахи, а продължение на години и на съдебни дела, целящи да ѝ попречат да работи по основните теми, които разработва като журналист – корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. Членовете на Европейския парламент критикуват пропуските в разследването на убийството ѝ, а общественото възмущение от начина, по който властите го провеждат, довежда до оставката на премиера Джоузеф Мускат.[1]

Шест години след убийството ѝ Платформата на Съвета на Европа за защита на журналистиката и безопасността на журналистите все още посочва нейното убийство като случай на безнаказаност.[3] Публично разследване на убийството ѝ установява, че държавата не е разпознала рисковете за живота на репортерката и не е предприела разумни стъпки, за да ги избегне. Комисията, извършваща разследването, отбеляза, че всички събрани доказателства водят до заключението, че нейното убийство „е неизбежно свързано с това, което тя смята за сериозни скандали за лошо управление, резултат от близостта между политическата власт и властта на големия бизнес, което води до пълна ерозия в рамките на регулаторните институции в страната.”[4]

В годината на убийството ѝ Галиция е включена от европейското подразделение на медийното издание „Политико“ в класацията му на 28-е най-влиятелни хора в Европа – единствената малтийка в списъка.

Най-добрият начин да мислите за Дафне Каруана Галиция е като за жената–WikiLeaks, бореща се срещу непрозрачността и корупцията в Малта – островна държава, известна и с двете. За Джон Дали, бивш еврокомисар, на когото тя помогна да бъде свален в лобистки скандал за тютюневи изделия, Галиция е „терорист“. За депутатите от опозицията тя е политическа стихия, която за щастие е прицелена в другата страна на пътеката. „Тя сама доведе правителството до ръба на колапса“, казва един депутат. „Дамата има топки“, казва друг.

Представяне на Дафне Каруана Галиция в класацията „Випуск 2017 на Политико“[5]

Чрез наградата на нейно име, учредена официално на 16 октомври 2020 г., Европейският парламент декларира подкрепа за разследващата журналистика и дава по-голяма гласност на значими журналистически материали на професионални журналисти, установени в Европейския съюз.[6] Тя се присъжда от 2021 г. за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз, като човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и правата на човека.

Някои от публикациите на Галиция достигат 400 хил. читатели на ден, което е повече от общия тираж на вестниците в страната и почти колкото е числеността на цялото ѝ население (от 420 хил.), отбелязва „Политико“. Представянето ѝ в списъка с 28-е личности, избрани за Випуск 2017, завършва с цитат на нейни думи: „Само през трупа ми децата ми ще останат приковани на тези скали“, говорейки за Малта под въздействието на страха ѝ накъде се е запътила нейната страна поради състоянието на управлението и върховенството на закона.[7]

След смъртта ѝ семейството на Дафне Каруана Галиция създава фондация на нейно име, ръководена от сина ѝ Матю – разследващ журналист и софтуерен инженер, работил в Международния консорциум на разследващите журналисти, преди да стане съосновател на организацията през 2018 г. Сестрата на Дафне – Корин – ръководи връзките с медиите на фондацията и е редакторка на месечното списание Taste & Flair, основано от Дафне Галиция през 2014 г., което фондацията продължава да издава. Наред с поддържането на обществения интерес към разследването и правораздаването за убийството ѝ, дейността на Фондация „Дафне Каруана Галиция“ е насочена към подобряване защитата на журналисти и активисти, изправени пред съдебни дела, заведени с цел тормоз, сплашване и заглушаване на свободата на словото.[8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ // Официален сайт на Европейския парламент. Посетен на 2024-03-28.
  2. Николай Лавчиев. Убийството, което разтресе Малта. Какво знаем за случая "Дафне Галиция" // Свободна Европа. 2019-12-02. Посетен на 2024-03-28.
  3. Platform to promote the protection of journalism and safety of journalists // Council of Europe. Записът е добавен на 17 октомври 2017 г. | Последна актуализация: 5 декември 2023 г. Посетен на 2024-03-28.
  4. Iva Nenadić. Six years since the murder of Daphne Caruana Galizia: EU needs stronger tools to protect journalism and democracy when states fail it // Center for Media Pluralism and Media Freedom. 2023-10-16. Посетен на 2024-03-28.
  5. Politico. Daphne Caruana Galizia. The Blogging Fury. // POLITICO 28 class of 2017. Посетен на 2024-03-28.
  6. Правила на Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ // daphnejournalismprize.eu. Посетен на 2024-03-28.
  7. Iva Nenadić. Six years since the murder of Daphne Caruana Galizia: EU needs stronger tools to protect journalism and democracy when states fail it // Center for Media Pluralism and Media Freedom. 2023-10-16. Посетен на 2024-03-28.
  8. Daphne Caruana Galizia Foundation's Mission // Daphne Caruana Galizia Foundation. Посетен на 2024-04-01.