Детектор на зъбна плака

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Детекторът на зъбна плака е електронно устройство, използвано в денталната медицина за откриване и визуализиране на зъбна плака.

Детектор на зъбна плака

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Детекторите на зъбна плака служат за контролиране на натрупването на зъбна плака по зъбите. Тези уреди използват свойството на съдържащите се в зъбната плака бактерии, и по-специално техните метаболитни продукти (порфирини), да флуоресцират в бледорозов до червен цвят при облъчване със специфична ултравиолетова светлина. Здравият дентин, от своя страна, флуоресцира в зелено. [1]

Контролът на зъбната плака е важен от медицинска гледна точка, тъй като при продължително задържане плаката се втвърдява и благоприятства възпаляването на околозъбната тъкан, при което се развиват кариеси и пародонтити (пародонтози).[2] Разработена с участието на Факултета по дентална медицина, диагностиката със светлина предлага ефективен метод за визуализация на кариесогенните бактерии и пародонталните патогени и улеснява обяснението и контрола на локалните рискови фактори при пациентите.

Детекторите на зъбна плака се използват както от зъболекари, така и от самите пациенти в домашни условия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Разработка // Архивиран от оригинала на 2014-04-25. Посетен на 2016-02-14.
  2. Как да поддържаме добра орална хигиена?