Димитриос Пазис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитриос Пазис
Δημήτριος Πάζης
гръцки политик
Роден
1875 г.
Починал
1953 г. (78 г.)

Учил вАтински университет
Политика
ПартияЛиберална партия
Депутат

Димитриос Пазис (на гръцки: Δημήτριος Πάζης) e гръцки лекар и политик, деец на Гръцката въоръжена пропаганда в Македония[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пазис е роден в 1873 година в българо-влашкото сярско градче Долна Джумая. Учи медицина в Атинския университет. Като студент в 1897 година е доброволец в Гръцко-турската война. Работи като лекар в Долна Джумая и на Крит. В началото на XX век служи на гръцкия революционен комитет и изпълнява тайни мисии. Член е на Македонската Филики етерия. В 1908 година е осъден задочно на смърт от военен съд в Солун. През Балканските войни отново е доброволец като военен лекар в гръцката армия[1].

След като Долна Джумая попада в Гърция в 1913 година Пазис е неговият пръв кмет.

На изборите от 13 май 1915 година става депутат от венизелистката Либерална партия и е избран за заместник-председател на парламента. В 1916 година участва в Движението за Национална отбрана и е сред седмината, подписали „Демократичния манифест“ на Анастасиос Папанастасиу. Осъден е на 3 години на процеса от Ламия. Освободен е след революцията от 22. Пазис се бори за експроприация и преразпределение на земята в Македония и Тесалия под лозунга „земята на тези, която я обработват“.

В 1924 година Пазис става министър на здравеопазването в първото правителство на Папанастасиу и сенатор от 1929 година до закриването на Сената на 1 април 1935 г.[2] Носител е на ордена на Спасителя. Името му носи улица в Сяр[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Χρηστίδης, Νικόλαος Χρ. Οι δρόμοι των Σερρών και η Ονοματολογία των. Σέρρες, Αφοι Χαραλαμπιδη Ο.Ε, 2012. σ. 129. Посетен на 3 юли 2014.
  2. Πάζης Χ. Δημήτριος