Ереван (железопътна гара)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ереван
железопътна гара
40.1554° с. ш. 44.5085° и. д.
Местоположение в Армения
Местно имеԵրեվան
Старо имеЕриван (1902 – 1936)
Брой коловози5
Брой перони2
Откриване1902 г.
Електрифицирана
Издаване на билети
Ереван в Общомедия

Железопътна гара Ереван (на арменски: Երեվան) е разположена в столицата на Армения Ереван, край площад „Давид Сасунци“.

В близост до нея се намира метростанция „Давид Сасунци“ от Ереванското метро, както и локомотивно и вагонно депо.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1902 г. е построена железопътна линия, свързваща Ериван с Александропол (Гюмри) и Тифлис (Тбилиси). През 1908 г. друга линия го свързва с Джулфа и Персия.

Сегашната сграда на гарата е построена през 1956 г. На 31 юли 2009 г. е открит Музей на железопътния транспорт в Армения.

През 2010 г. Руските железници правят основен ремонт на железопътната гара. Обновен е интериорът в чакалните, поставени са електронни табла за заминаващите и пристигащите влакове на гарата. За да се облекчи обслужването от увеличения пътникопоток, билетните каси са разделени на каси за вътрешни и каси за международни линии.

Влакове[редактиране | редактиране на кода]

В бъдеще се планира свързването на железопътната гара с международното летище Звартноц край столицата. Ежедневно гарата е обслужвана от влакове за:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Yerevan railway station в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​