Илия Пейков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илия Пейков
български художник
Роден
Починал
7 април 1988 г. (77 г.)

Националност България
Кариера в изкуството
Стилкосмическа живопис
Направлениеживопис
Наградиорден „Кирил и Методий
Семейство
СъпругаЙоле Манчини

Илия Николов Пейков е български и италиански художник, живял и работил дълги години в Италия, считан за „пионер на космическата живопис“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 април 1911 година в София. 3 години по-късно семейството му се премества в Севлиево. По-малък брат е на скулптора Асен Пейков[1].

През 1943 година заминава за Рим, където брат му има ателие. Създава първите си картини в това ателие. Те са пейзажи. Впоследствие творбите му придобиват вид на „космически“ композиции, заради което неговите критици и ценители го наричат пионер на космическата живопис[1]. Рисува тези картини с пръсти[2].

Неговите творби са притежание на музеи и частни колекции в Европа, Бразилия, Венецуела, Коста Рика, Палестина, САЩ, Хондурас и Южна Америка. Във Ватикана също има негова картина на космическа тематика, дарена от художника, заради която получава благодарствено писмо от папа Йоан Павел II[1].

Умира на 7 април 1988 година в Рим[1]. Спътницата в живота му е Йоле Манчини.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Удостоен е с български и италиански отличия, сред които са „Кавалер на Италианската република“ и орден „Кирил и Методий“. От 2007 година в Рим има площад, който е наименуван на художника[1].

През 2008 година посмъртно е обявен за почетен гражданин на Севлиево. Градската художествена галерия в Севлиево носи името „Асен и Илия Пейкови“[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Космическа живопис на Илия Пейков (1911-1988) // Национална художествена галерия. Архивиран от оригинала на 2015-04-11. Посетен на 5 април 2015.
  2. а б 100 години от рождението на Илия Пейков отбелязват днес // DarikNews.bg. Посетен на 5 април 2015.