Ингрид Добеши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ингрид Добeши
Ingrid Daubechies
белгийска математичка
Ингрид Добeши през 2005 г.
Ингрид Добeши през 2005 г.

Родена
17 август 1954 г. (69 г.)

Националност Белгия
Учила вБрюкселски свободен университет[1]
Научна дейност
Областфункционален анализ
Учила приАлександър Гросман
Жан Рение
Работила вПринстънски университет
Университет Дюк
Известна суейвлети
Семейство

Уебсайтwww.pacm.princeton.edu/~ingrid/
Ингрид Добeши в Общомедия

Ингрид Добeши (Ingrid Daubechies) е белгийска физичка и математичка, известна с приносите си във функционалния анализ, приложната математика, приложението на уейвлетите в компресията на изображения, и други.

Между 2004 г. и 2011 г. Добеши е професор по приложна математика в Принстънския университет. От 2011 г. е професор по математика в университета Дюк. Тя е първата жена председател на Международния математически съюз (избрана през 2011 г., с мандат до 2014 г.).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ингрид Добеши е родена в Хаутхален, Белгия, през 1954 г. Дъщеря на Марсел Добеши (минен инженер) и Симон Дюран (тогава домакиня, по-късно криминолог). Завършва гимназия в Тьорнхаут и постъпва в Свободния университет на Брюксел на 17 г. [2]

Научна биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва бакалавърска степен в Свободния университет на Брюксел през 1975 г. През следващите години посещава многократно Центъра за теоретична физика (CNRS – Le Centre de Physique Théorique) в Марсилия, където сътрудничи с Александър Гросман (Alexander Grossmann). Тази работа става по-късно основа на докторската ѝ дисертация [2]. Започва работа в Свободния университет на Брюксел, където през 1981 г. е асистент-професор, а през 1985 г. е асоцииран професор.

По-голямата част от 1986 г. Добеши прекарва в Института Куран на Нюйоркския университет. Там тя прави най-важното си откритие: конструира непрекъснати уейвлети на компактен носител, поради което теорията на уейвлетите ще навлезе в областта на дигиталната обработка на сигнала. От 2004 г. до края на 2010 г. Добеши е професор по математика в Принстън. Тя е първата жена пълен професор по математика в Принстънския университет. През 2011 г. започва работа в университета Дюк, където е пълен професор по математика.

През 2012 г. крал Албер II я удостоява с благородническата титла баронеса.

Във функционалния анализ името ѝ се свързва най-вече с две понятия:

Източници[редактиране | редактиране на кода]