Карди Би

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карди Би
Cardi B
американска певица
2021 г.
Родена
Белкалис Марленис Алманзар

Религиякатолицизъм[1]
НационалностСАЩ
Работиларапър, певица
Музикална кариера
ПсевдонимCardi B[2]
Стилхип-хоп
Инструментивокал
Активност2015 -
ЛейбълKSR Group, Atlantic
Свързани изпълнителиMigos, Selena Gomez, 21 Savage, Offset, Bruno Mars, DJ Khaled
Известни творбиBodak Yellow, I Like it, Taki Taki, Money, Bartier Cardi, Press, Wish Wish, Please me, Finesse, Dinero
Награди5 награди 2017 BET Hip Hop Awards, 4 награди 2018 BET Hip Hop Awards и 1 награда „Грами“ и др.
Семейство
СъпругОфсет (2017 –)
Деца2

Уебсайтwww.cardibofficial.com
Карди Би в Общомедия

Белкалис Марленис Алманзар (на английски: Belcalis Marlenis Almánzar), по-известна като Карди Би (на английски: Cardi B), е американска рапърка, певица, актриса, танцьорка и телевизионна личност.[3]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 11 октомври 1992 г. в Бронкс, Ню Йорк. Добива популярност през 2017 с издаването на дебютната си песен Bodak Yellow. През 2018 г. издава дебютния си албум Invasion of Privacy. Преди да натрупа световна популярност, издава 2 микстейпа – „Gangsta Bitch Music, Vol. 1“ и „Gangsta Bitch Music, Vol. 2“. Споделя, че въпреки че изглежда, че кариерата ѝ е потръгнала изведнъж след сингъла Bodak Yellow, тя е правила музика преди това и е понасяла многобройни откази от диджеи да пускат музиката ѝ по радиото.

Bodak Yellow застава на първо място в класацията на Billboard, а Карди Би става втората рапърка с песен на първо място след Лорин Хил. Също така става и първата рапърка, чиято песен да седи повече от две седмици. Има още 2 две песни на първо място – „I Like It“, „Girls Like You“. Преди Карди Би да стане известна певица, тя започва работа в супермаркет, но когато осъзнава, че доходът не е достатъчен, се насочва към стриптийз клуба. Казва на майка си, че е детегледачка. Избира да се занимава със стриптийз, защото иска да събере пари. Жертва е на домашно насилие от партньора си по това време, затова иска да възможно най-скоро да купи свой собствен апартамент и да прави това, което обича – рап.

През септември 2017 г. тайно се омъжва за рапъра Offset от рап групата от Атланта – Migos. На 27 октомври по време на концерт във Филаделфия Офсет изсценира предложение за годеж на сцената, заради закачка помежду им, че Карди така и не получила годежен пръстен. През 2018 г. се разкрива като бисексуална.[4] На 10 юли 2018 г. ражда дъщеря си Кълчър Киари Сифъс (англ: Kulture Kiari Cephus), чието име е вдъхновено от успешните хип-хоп албуми на Мигос – „Culture“ и „Culture II“.

Карди изразява своя голям интерес към модата – през септември 2018 г. и май 2019 г. си партнира с американската модна компания „Fashion Nova“ за две колекции с нейното име.

През 2019 г. участва във филма „Да свалиш Уолстрийт“ (англ: „Hustlers“) и е жури заедно с Chance the Rapper и T.I. в продукцията на Netflix Rhythm + Flow – музикално реалити предаване за рап таланти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]