Рап

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рапър)
Jump to navigation Jump to search

Рап музиката или хип-хопът е създаден през 80 години на ХХ век. Произлиза от улицата като първоначално е използван като танцов ритъм в клубовете на Бронкс и Детройт. Постепенно се формират много групи и възниква напрежение между тях което е причина и за много насилие и смъртни случаи. Преди рапът се е делял на две основни школи: West Coast и East Coast. Най-известните изпълнители са Snoop Dog, The Notorious B.I.G., Тупак, д-р Дре, Еминем, MC Hammer, Нейт дог, Бъста раймс, B.G. The Prince Of Rap, Айс Кюб, 50 Cent, Ийзи-Е, Lil Wayne, TYGA, DMX и много други. Известни български изпълнители са Спенс, F.O., Hoodini, Dim4ou, 42, Секта, Wosh MC и други

Рапът може да се създаде с или без ритъмен съпровод. Като стилов елемент, той е комбинация на реч, проза, поезия и песен. Произходът му може да се търси в африканската, карибската и американската музика.

Рапът на днешния Хип-Хоп се създава като се използват сложен ритъм, интригуваща поетична форма и изобретателна игра с думи. Едновременно с използването на елементи характерни за традиционната поезия, рап лириката засяга и живота на улицата, където се е зародил Хип-Хопа. Въпреки че рапът се е превърнал в международен феномен, някои тенденции в него, касаещи раса, социална прослойка и пол, остават в средите на рапърите и техните почитатели.