Рап

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рапър)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Рап музиката или хип-хопът е създаден през 80 години на ХХ век. Произлиза от улицата като първоначално е използван като танцов ритъм в клубовете на Бронкс и Детройт. Постепенно се формират много групи и възниква напрежение между тях което е причина и за много насилие и смъртни случаи. Преди рапът се е делял на две основни школи: West Coast и East Coast. Сред основателите на стила се нареждат групите: R.U.N. DMC, Whodini, Beastie Boys, Grand Master Flash. Сред най-известните изпълнители през годините се нареждат Snoop Dog, The Notorious B.I.G., Тупак, д-р Дре, Еминем, MC Hammer, Нейт дог, Бъста раймс, B.G. The Prince Of Rap, Айс Кюб, 50 Cent, Ийзи-Е, Lil Wayne, TYGA, DMX и много други. Рап музиката навлиза в България още преди 1989 г., но, поради липса на специфичната за нея социална среда (липса на явно социално разслоение, липса на видима масова мизерия сред населението, расова еднородност и сравнително високо образование), а също и масовото непознаване на английския език, български групи не се изявяват сериозно в този жанр. Тази музика остава по танцувалните клубове, по онова време наричани "дискотеки", по името на господстващия танцувален жанр по онова време. Поради по-ефектната си външна изява рап музиката през 1980-те в България се асоциира с брейка (брейк денс, break dance). Широко са разпространени клубове и школи по брейк, които отпърво са отречени от тоталитарната социалистическа власт, но после поощрявани с цел канализиране на присъщата младежка енергия в посока на спортни (акробатични) занимания (за каквото се приема тогава брейкът).

Първите години на 1990-те бележат застой в развитието на рап музиката в България. Първоначалното натрупване на капитали, духовната и материална мизерия и масовият разпад на предишните обществени идеали довеждат до поява на социално разслоение, пълзяща неграмотност, потиснати и бедни младежи – хранителна среда за рап музика и други субкултури явления, като наркомания (нещо, практически непознато преди 1989 г.). Появяват се спорадично рап изпълнители като "Гумени глави", Мишо Шамара и Ванко Едно. Едва към края на 1990-те се появяват първите успешни рап изпълнители – "Ъпсурт".Това съвпада с окончателното социално-политическо омизерявеане на широки части от младежта. Следващ етап е рапът в България като развита музикална индустрия. Известни съвременни български изпълнители са Спенс, F.O., Hoodini, Dim4ou, 42, Секта, Wosh MC и други

Рапът може да се създаде с или без ритъмен съпровод. Като стилов елемент, той е комбинация на реч, проза, поезия и песен. Произходът му може да се търси в африканската, карибската и американската музика.

Рапът на днешния Хип-Хоп се създава като се използват сложен ритъм, интригуваща поетична форма и изобретателна игра с думи. Едновременно с използването на елементи характерни за традиционната поезия, рап лириката засяга и живота на улицата, където се е зародил Хип-Хопа. Въпреки че рапът се е превърнал в международен феномен, някои тенденции в него, касаещи раса, социална прослойка и пол, остават в средите на рапърите и техните почитатели.