Ким Нам Гил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
В това корейско име фамилията Ким стои пред личното име.
Ким Нам Гил
김남길
южнокорейски актьор, продуцент, режисьор и певец
Ким Нам Гил през декември 2022 г.
Ким Нам Гил през декември 2022 г.

Роден
13 март 1980 г. (44 г.)

Националност Южна Корея
Актьорска кариера
Активност1999-настояще
Семейство

Уебсайт
Ким Нам Гил в Общомедия

Ким Нам Гил (на корейски: 김남길) e южнокорейски актьор, продуцент, режисьор, певец и филантроп.

Той е най-известен с ролите си в блокбъстъра „Пандора“ (2016), криминалния трилър „Мемоарите на един убиец“ (2017), историческия филм „Портрет на красотата“ (2008) и криминално-комедийната драма „Кибритлия в расо“ (2019). Пробивът в кариерата му идва с ролята на Бидам в хитовата историческа драма Кралица Сондок (2009).

Нам Гил е основател и главен изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел Gilstory, която се фокусира върху опазването на културното наследство, популяризирането на изкуствата и набирането на средства за помощ със специално предназначение. Известен е със своята гъвкавост като актьор и с това, че често балансира между проекти с комерсиална стойност и роли, които са артистични по природа. През 2020 г. е класиран на 17-то място в класацията на Forbes „Топ 40 на най-влиятелните звезди в Корея“. На 3 февруари 2021 г. Ким Нам Гил стартира Gilstory ENT, компания, предлагаща разнообразие от услуги в развлекателната индустрия. Компанията е основана заедно с Хан Дже Док, директор на филмовата продуцентска компания Sanai Pictures.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ким Нам Гил е роден на 13 март 1980 г. в Сеул, Южна Корея. Има по-малък брат. Завършва гимназия Хан Йонг и продължава обучението си в колеж Мьонг Джи със специалност „Театър и кино“. Хобитата на Нам Гил включват свирене на флейта, степ танци, водни ски и таекуондо.[2]

Задължителната си военна служба започва на 15 юли 2010 г. Получава четири седмици основно обучение в Нонсан и служи две години като работник в обществените услуги. Уволнява се на 12 юли 2012 г.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

1999 – 2010: Начало и пробив[редактиране | редактиране на кода]

Ким Нам Гил прави своя дебют в телевизията с второстепенна роля в драмата на KBS от 1998 г. „Училище 1“ (където играе Мин Су). Четири години по-късно печели 31-вото прослушване за таланти на MBC и участва в различни второстепенни роли за тази телевизия. По това време той променя името си на по-екзотично звучащото И Хан, което си измисля, за да избегне объркване с Канг Нам Гил, друг корейски актьор с подобно име, и за да си придаде по-изискан образ.[3]

Дебютира на големия екран през 2004 г. в гангстерския филм „Нискокачествен живот“. През 2006 г. той взема смелото решение да приеме първата си главна роля във филма „Без съжаление“, където играе хомосексуалния герой Сонг Дже Мин. Въпреки че филмът получава висока оценка от филмови критици и филмови фестивали, той не успява да повиши популярността на Ким Нам Гил или да доведе до незабавна слава. Вместо това Ким Нам Гил продължава да играе поддържащи роли в телевизионни драми и комерсиални филми.

Преди излизането на филма от 2008 г. „Общественият враг се завръща“ спира да използва сценичното си име И Хан и се завръща към рожденото си Ким Нам Гил. Той взема това решение по съвет на Канг У Сук (режисьорът на филма). По-късно през 2008 г. Нам Гил получава първата си главна роля в голям комерсиален филм – „Портрет на красотата“. Това е първото му участие в исторически филм, а силното му представяне не остава незабелязано.

През 2009 г. Ким Нам Гил е избран за участие в драмата на MBC Кралица Сондок в ролята на Бидам. Продуцентската компания смята, че точно образът на Бидам е тайното оръжие за осигуряване на успеха на телевизионния сериал и затова се заема да го популяризира из корейските медии и пресагенции. Натискът от този ход поставя Ким Нам Гил под напрежение за предстоящото му изпълнение. Той задълбочено изследва героя си, като наблюдава персонажи от други популярни комикси, за да се подготви за ролята. Усилията му се оказват наистина успешни, тъй като Кралица Сондок става най-гледаният драматичен сериал за 2009 г., редовно получавайки рейтинги над 40%.[4] Сценаристите дори пренаписват сценария, за да отговорят на все по-нарастващата популярностна Бидам сред зрителите – героят му получава повече екранно време и се набляга на романса му с кралицата (въпреки явната историческа неточност). С невероятния успех на Кралица Сондок популярността на Ким Нам Гил също скача до небето. Той често е избиран за най-сексапилния мъж от корейските жени, получава много предложения за участия в реклами и е затрупан със сценарии за различни предстоящи филми и сериали.

През 2010 г. играе главна роля в „Лошо момче“, мрачна мелодрама за отмъщение, амбиция и фатална любов.[5] По средата на снимките Нам Гил получава призовка за изпълнение на задължителната си военна служба.[6] Той се опитва да поиска отсрочка, за да приключи снимките за сериала, но такава не му е предоставена.[7] Затова той снима колкото се може повече от сериала, като за целта сцените му са намалени и дори се ползва негов двойник. Два дни по-късно на 15 юли 2010 г. влиза в армията.

2012 – до сега[редактиране | редактиране на кода]

Ким Нам Гил през 2018 г.

След уволнението си от армията през 2012 г. Ким Нам Гил продуцира филма „Ансамбъл“, музикален документален филм за класически музиканти, които формират група и излизат на улицата, за да свирят извън обичайните си концертни зали, показвайки младежката си страст да правят достъпна музика. Премиерата е на Международния музикален и филмов фестивал Jecheon. Нам Гил е и една от четирите знаменитости през 2013 г., които режисират късометражен филм с помощта на смартфон Samsung Galaxy S4 на тема „Запознайте се със своя спътник в живота“. Краткият му филм „Здравей, мамо“ изобразява любовта между майка и нейната дъщеря.

Също през 2013 г. Ким Нам Гил участва в телевизионния сериал за отмъщение „Акула“ (известен също като „Не поглеждай назад“), от създателите на „Възкресение“ и „Дяволът“.[8]

През 2014 г. участва в приключенския филм „Пиратите“, който го събира отново с актрисата от „Акула“ Сон Йе Джин.

Следващата му роля е заедно с актрисата Чон До Йон в трилъра от 2015 г. „Безсрамен“, където Ким играе детектив, който се влюбва в приятелката на убиеца, когото разследва. Филмът има световна премиера на филмовия фестивал в Кан през 2015 г. в секцията Un Certain Regard. След това Нам Гил е избран за ролята на влиятелен благородник в историческия филм „Звукът на цветето“.

През 2016 г. участва в блокбъстъра „Пандора“, описващ последствията от експлозия в ядрена централа.[9]

През 2017 г. Нам Гил се снима в екшън трилъра „Мемоарите на един убиец“ и романтичния драматичен филм „Един ден“.[10] Същата година участва в медицинската драма „Достоен за името си“.

През 2019 г. участва в комедийния филм „Странното семейство: зомби разпродажба“. Поема и главната роля в комедийната криминална драма „Кибритлия в расо“, където играе избухлив свещеник.[11] За тази роля Ким Нам Гил получава номинация за най-добър актьор на 55-те награди за изкуства Baeksang, а самият сериал печели в осем категории на наградите SBS Drama Awards 2019, включително Голямата награда (Daesang), която отива при Нам Гил.

През 2020 г. участва във филма на ужасите „Килерът“.

През 2022 г. Ким Нам Гил се завръща на малкия екран с драмата на SBS „През мрака“ като криминален анализатор на поведението на престъпници, както и с уеб сериала „Островът“.

Други дейности[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 г. Ким Нам Гил публикува книга, озаглавена Way Back to the Road. Книгата включва негови спомени от изминалите две години, както и снимки, направени от самия него.

През юли 2013 г. издава дебютния си сингъл в Япония. Заглавната песен е кавър на "Roman" на Kōji Tamaki. Включени са и две песни на Ким от саундтрака на „Кралица Сондок“.

През 2022 г. издава „CUP vol.1: Как личният вкус ни вдъхновява“, книга с интервюта, събрала историите на 10 творци за „Вдъхновението“, източникът на творчество.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Ким Нам Гил на филмовия фестивал в Кан през 2015 г.
Година Заглавие Роля Забележка
2004 Нискокачествен живот полицейски служител
2006 Не поглеждай назад Сок У
Без съжаление Сонг Дже Мин
2008 Общественият враг се завръща Пак Мун Су
Модерно момче Хидака Шинсуке
Портрет на красотата Канг Му
2009 Мобилен телефон Чанг Юн Хо
2010 Изчезващите влюбени Им Су Ин
2012 Ансамбъл Продуцент
2013 Здравей, мамо късометражен филм, режисьор
2014 Пиратите Чанг Са Чонг
Слава за всеки разказвач Документален
2015 Безсрамен Чонг Че Гон
Звукът на цветето Хънсон Деуон Гун
2016 Пандора Канг Че Хьок
2017 Мемоарите на един убиец Мин Те Джу
Един ден И Канг Су
2019 Странното семейство: зомби разпродажба Пак Мин Гул
2020 Килерът Хо Кьонг Хун
Окей, мадам нервен мъж специално участие
2022 Спешна декларация Хьон Су
Лов Tokyo branch agent 3 специална поява
Човек на разума

Телевизионни сериали[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Роля Забележка
1999 Училище 1 Мин Су
2004 MBC Best Theater – Kang Jang-soo's Love House
Нонстоп 4 приятелят на Хьон Бин
Сладки зайчета приятелят на Хонг Хи Чан
2005 Бъди силна, Гъм Сун! Но Сонг Хуан
5-та република Пак Джи Ман
Моята прекрасна Сам Сун Ким Бьонг Те
2006 Довиждане самота Ю Джи Ан
Любовници Те Сан
2007 Когато дойде пролетта Ким Джун Ки
Няколко въпроса, които ни правят щастливи Им Сок Джу
2009 Кралица Сондок Бидам
Сълзите на Амазония разказвач документален
2010 Хаити, сълзите на трагедията
Личен вкус мъж в кафене специално участие (еп. 11)
Лошо момче Шим Гун Ук
2013 Акула Хан И Су
2017 Достоен за името си Хо Им
2019 Кибритлия в расо Ким Хе Ил
2021 Единствената жена свещеник специално участие (еп. 1)
2022 През мрака Сонг Ха Йонг

Уеб сериали[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Роля Забележка
2022 Остров Ван
2023 Песента на бандитите И Юн

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Албум Списък с песни
Can't I Love You?
  • Песни от сериала Кралица Сондок – Специален саундтрак
  • издаден: 8 януари 2010
  • Издател: Star J Entertainment, Danal
  1. 사랑하면 안 되니 ("Can't I Love You?")
  2. 사랑하면 안 되니 (инструментал)
You Don't Know
  • Песни от сериала Кралица на амбицията – саундтрак
  • издаден: 14 януари 2013
  • издател: J & J Entertainment, Aijin Music,
    LOEN Entertainment
  1. 너는 모른다 ("You Don't Know")
  2. 너는 모른다 (инструментал)
Roman
  • Сингъл
  • издаден: 10 юли 2013
  • издадел: Warner Music Japan
  1. Roman 
  2. 愛してはいけないの
    (ориг. версия на корейски) ("Can't I Love You?")
  3. 지금 당신은 사랑하고 있습니까
    (ориг. на корейски) ("Do You Still Love Now")
  4. Roman (инструментал) 
  5. 愛してはいけないの (инструментал)

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Церемония Година Категория Номинация за Резултат
APAN Star Awards 2022 Top Excellence Award – най-добър актьор в минисериал През мрака Номиниран
Asian Film Awards Special Awards 2014 Азиатска изгряваща звезда Ким Нам Гил Спечелил
Baeksang Arts Awards 2010 Най-добър нов актьор – телевизия Кралица Сондок Спечелил
2016 Най-популярен актьор във филм Пандора Номиниран
2019 Най-добър актьор – телевизия Кибритлия в расо Номиниран
2022 През мрака Номиниран
Blue Dragon Film Awards 2008 Най-добър нов актьор Public Enemy Returns Номиниран
Blue Dragon Series Awards 2022 Най-добър главен актьор През мрака Номиниран
Brussels International Fantastic Film Festival 2021 Silver Raven Award Килерът Спечелил
Buil Film Awards 2015 Най-добър актьор Безсрамен Номиниран
Busan International Film Festival 2019 Кибритлия в расо Спечелил
Grand Bell Awards 2009 Най-добър поддържащ актьор Модерно момче Номиниран
Най-добър нов актьор Номиниран
Grimae Awards 2019 Най-добър актьор Кибритлия в расо Спечелил
KBS Drama Awards 2013 Top Excellence Award, актьор Акула Номиниран
Excellence Award, актьор Номиниран
Korean Broadcasters Association Awards 2019 Най-добър актьор Кибритлия в расо Спечелил
Korea Drama Awards 2022 Grand Prize (Daesang) През мрака Номиниран
Korean Culture and Entertainment Awards 2009 Най-добър нов актьор Модерно момче Спечелил
Korea PD Awards 2020 Performer Awards (Actor category) Кибритлия в расо Спечелил
MBC Drama Awards 2009 Excellence Award, актьор Кралица Сондок Спечелил
Най-добър нов актьор Номиниран
Най-добра екранна двойка Ким Нам Гил с И Йо Уон
Кралица Сондок
Спечелил
SBS Drama Awards 2010 Top Excellence Award, актьор Лошо момче Номиниран
2019 Grand Prize (Daesang) Кибритлия в расо Спечелил
Top Excellence Award, актьор Номиниран
Producer's Award Номиниран
2022 Grand Prize (Daesang) През мрака Спечелил
Director's Award Номиниран
Top Excellence Award – най-добър актьор в минисериал Номиниран
Best Supporting Team Номиниран
Seoul International Drama Awards 2019 Изключителен корейски актьор Кибритлия в расо Спечелил
2022 Най-добър актьор През мрака Номиниран
Style Icon Awards 2009 Нова ТВ икона Ким Нам Гил Спечелил

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kim Nam Gil Establishes New Entertainment Agency // Soompi.
  2. Kim Nam-Gil // Asian Wiki.
  3. An actor comes into his own // Korea JoongAng Daily. Посетен на 2023-01-06.
  4. "Seon-deok" wraps up final shooting today // 10Asia. Посетен на 2023-01-06.
  5. "INTERVIEW: Bad Boy Actors Kim Nam Gil and Kim Jae-wook" // 10Asia. Посетен на 2023-01-06.
  6. "Kim Nam Gil to enter military "between fall and winter" // 10Asia. Посетен на 2023-01-06.
  7. "Kim Nam Gil to enter Korean military next week" // 10Asia. Посетен на 2023-01-06.
  8. Kim Nam-gil back to being bad // Korea Herald. Посетен на 2023-01-06.
  9. Film Review: ‘Pandora’ // Variety. Посетен на 2023-01-06.
  10. KIM Nam-gil Set as Lead in New LEE Yoon-ki Drama // Korean Film Biz Zones. Посетен на 2023-01-06.
  11. ‘Hot-blooded Priest’ reveals its cast // Korea JoongAng Dayly. Посетен на 2023-01-06.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]