Направо към съдържанието

Кралят на Ню Йорк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Крал на Ню Йорк)
Кралят на Ню Йорк
King of New York
РежисьориАбел Ферара
ПродуцентиАугусто Каминито
Мери Кейн
СценаристиНикодемо Оливерио
В ролитеКристофър Уокън
Лорънс Фишбърн
Дейвид Карузо
Виктор Арго
Уесли Снайпс
Джанет Джулиан
Пол Калдерон
Джанкарло Еспозито
МузикаДжо Делия
ОператорБоян Базели
МонтажАнтъни Редман
Филмово студиоReteitalia
Scena International
Penta Film
РазпространителCarolco Pictures (чрез New Line Cinema)
Премиера28 септември 1990 г.
(Германия)
Времетраене103 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет5 млн. щ.д.
Приходи2,5 млн. щ.д.
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Кралят на Ню Йорк“ (на английски: King of New York) е американски криминален драматичен екшън от 1990 година на режисьора Абел Ферара.

Франк Уайт, един от най-големите наркодилъри в Ню Йорк, е освободен от затвора. Уайт, заедно със своя главен помощник Джими Колт и други бандити, започва „война“ срещу други престъпни босове (колумбийския наркокартел и китайската „Триада“), за да контролира напълно пазара на наркотици. Уайт лично екзекутира боса на колумбийската мафия, който отказва да си сътрудничи с него и скоро Уайт става „крал“ на Ню Йорк и цялата търговия с наркотици в града принадлежи на него.

Детективите от отдела по наркотиците Бишоп, Гили и Фланиган се опитват да се противопоставят на Уайт, но нямат доказателства, за да го арестуват. Вместо това те арестуват привържениците на Уайт, тъй като един от членовете на колумбийския наркокартел е оцелял и се е съгласил да сътрудничи на полицията и да свидетелства срещу гангстерите на Уайт.

„Кралят“ наема най-добрите адвокати и арестуваните бандити излизат от затвора. По време на освобождаването бандитите случайно се срещат с полицейските детективи и им се подиграват по всякакъв начин, подчертавайки пълната им безнаказаност. Разгневените Джили и Фланиган провеждат тайна незаконна операция, за да унищожат Уайт и неговия екип. Те нахлуват в нощния клуб, където се забавлява „кралят“, и убиват много от хората му. Уайт и Колт успяват да избягат, но са преследвани от Джили и Фланиган. В резултат на престрелката бандитите убиват Фланиган, но Джили успява да застреля Колт.

Известно време по-късно, точно по време на погребението на Фланиган, Уайт лично стреля по Гили от минаваща кола, убивайки полицая на място. След това „кралят“ посещава Бишоп в апартамента му. Държейки офицера на мушка, Уайт обяснява на Бишоп, че е убил китайските и колумбийските наркотрафиканти, защото не е одобрявал участието им в трафик на хора и детска проституция. Уайт приковава Бишоп към стола и си тръгва. Бишоп успява да се освободи и преследва Уайт в метрото. Те се застрелват по едно и също време и Бишоп е убит на място. Раненият Уайт излиза от метрото и се отправя към такси на Таймс Скуеър. Седнал в таксито и опитвайки се да сложи ръка на раната, от която тече кръв, умиращият „крал“ вижда, че полицията е обградила таксито му.

Край на разкриващата сюжета част.
Актьор Роля
Кристофър Уокън Франк Уайт – един от най-големите наркодилъри в Ню Йорк
Джанет Джулиан Дженифър – приятелка на Уайт
Лорънс Фишбърн Джими „Скок“ Колт – бандит и главен помощник на Уайт
Пол Калдерон Джоуи Далесио – бандит, член на бандата на Уайт
Джанкарло Еспозито Ланс – бандит, член на бандата на Уайт
Стийв Бусеми „Епруветка“ – бандит, член на бандата на Уайт
Роджър Гуенвьор Смит Танер – бандит, член на бандата на Уайт
Тереза Рандъл Рей – приятелка на бандата на Уайт
Дейвид Карузо Денис Гили – полицейски детектив от отдела по наркотици
Виктор Арго Рой Бишоп – полицейски лейтенант от отдела по наркотици
Уесли Снайпс Томи Фланиган – полицейски детектив от отдела по наркотици
Джеймс Лоринц Тип Конъли – полицейски детектив от отдела по наркотици
Джоуи Чин Лари Уонг – един от лидерите на китайската „Триада“
Ърнест Абуба „Крал Тито“ Салвадор – един от лидерите на колумбийския наркокартел
Франк Джио Арти Клей – италиански мафиот
Фреди Джаксън себе си
Ариан Коидзуми себе си
Пийт Хамил себе си
  • Абел Ферара иска да направи филма от началото на 80-те години. Той заснема тестови кадри и започва кастинг през 1981 г., но отлага проекта. През следващите девет години сценарият е значително пренаписан.
  • Тъй като филмът показва, че полицията може да действа по много незаконни начини, Ферара има затруднения да намери американско студио, готово да подкрепи филма. В крайна сметка филмът е финансиран изцяло от италианските компании Reteitalia и Scena International.
  • Основните снимки започват на 19 април и завършват на 14 юни 1989 г. Филмът е заснет изцяло във и около Ню Йорк. Местата за заснемане включват: затвора Sing Sing, хотел Plaza, Таймс Скуеър, метростанция Times Square-42nd Street, Уилямсбърг (район в северен Бруклин), Куинсбъро Бридж, Пето авеню, Осининг (градче в южната част на щата Ню Йорк) и Саранак Лейк (градче в северната част на щата Ню Йорк). Според режисьора Ферара тогавашният собственик Доналд Тръмп му дава разрешение да снима в хотел Plaza безплатно, стига Кристофър Уокън да се снима с Ивана Тръмп, която е голяма фенка на актьора.
  • Първоначално филмът е оценен като X, но е понижен до R след обжалване.