Маша Коланович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маша Коланович
Родена19 ноември 1979 г. (44 г.)
Професияписател
Националност Хърватия
Активен период2001 –
Жанрдрама, лирика, документалистика
Наградинаграда за литература на ЕС

Маша Коланович (на хърватски: Maša Kolanović) е хърватска преподавателка, поетеса и писателка, авторка на произведения в жанровете драма и лирика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Маша Коланович е родена на 19 ноември 1979 г. в Загреб, Югославия. Завършва „Хърватска филология и сравнителна литература“ в Загребския университет. Там получава докторска степен по литературна история и културология.

След дипломирането си получава стипендии и е научен сътрудник във Виенския университет през 2006 г., в Тексаския университет в Остин през 2011 – 2012 г. и в Тринити колидж в Дъблин. После работи като преподавател по съвременна хърватска литература в катедра „Хроматика“ към Факултета по хуманитарни и социални науки на Загребския университет.

Заедно с работата си публикува редица статии за литературата и популярната култура. Първата ѝ книга, стихосбирката „Pijavice za usamljene“ (Пиявици за самотните), е издадена през 2001 г. Дебютният ѝ роман „Sloboština Barbie“ (Подземната Барби) е издаден през 2008 г. Номиниран е няколко литературни награди.

През 2019 г. е издаден сборникът ѝ с разкази „Poštovani kukci i druge jezive priče“ (Скъпи насекоми и други страховити истории). Съдържа 12 истории с разнообразни теми, в които абсурдността на съществуването се свързва с безмилостния капитализъм, в който главните герои се опитват да запазят достойнството си, като се разпадат като буболечки и понякога буквално се „разрушават“. През 2020 г. книгата получава наградата за литература на Европейския съюз.

Редактор е на книгата „Comparative Postsocialism: Slavic Experiences“ от 2013 г.

Маша Коланович живее със семейството си в Загреб.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Pijavice za usamljene (2001) – поезия
  • Sloboština Barbie (2008) – роман
  • Udarnik! Buntovnik? Potrošač... : Popular Culture and Croatian Novel from Socialism to Transition (2011) – научна монография, дисертация за докторска степен
  • Jamerika: trip (2013) – поема
  • Poštovani kukci i druge jezive priče (2019) – сборник разкази, награда за литература на Европейския съюз

Източници[редактиране | редактиране на кода]