Мег Райън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мег Райън
Meg Ryan
американска актриса
Родена
19 ноември 1961 г. (62 г.)

Учила вНюйоркски университет
Кънектикътски университет
ПартияДемократическа партия
Актьорска кариера
Активностот 1981 г.
Семейство
СъпругДенис Куейд (1991 – 2001)
ДецаДжак Куейд

Уебсайт
Мег Райън в Общомедия

Мег Райън родена Маргарет Мери Емили Ан Хира (на английски: Margaret Mary Emily Anne Hyra) е американска филмова актриса. [1] Пет романтични комедии от 1990-те години в които тя играе главна роля: „Когато Хари срещна Сали“, „Безсъници в Сиатъл“, „Френска целувка“, „Град на ангели“ и „Имате поща“ и донасят печалба от повече от 870 милиона долара по целия свят.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 19 ноември 1961 година във Феърфилд, Кънектикът, САЩ. Дъщеря е на Сюзън Хира Джордан (по баща Райън), бивша актриса, кастинг директор и учителка по английски, и Хари Хира, учител по математика. Тя има две сестри, Дана и Ани, и брат, който е музикант – Андрю Хира. Роднините на семейство Хира са от Канада.

Райън е католичка и е завършила начално училище във Феърфилд, където майка ѝ ѝ преподава до шести клас. Там на Мег е дадено първо причастие и е избрано името ѝ Ан. Майка ѝ се появява в телевизионна реклама и по-късно за кратко време е кастинг директор в Ню Йорк. Тя подкрепя и окуражава дъщеря си да учи актьорско майсторство.

Райън завършва гимназия в Кънектикът през 1979 г., след което учи журналистика в университета в Кънектикът и после в Ню Йорк, докато участва в телевизионни реклами, за да подпомага обучението си. Нейният успех като актриса води до това, че тя напуска колежа семестър преди да се дипломира.

На 18-годишна възраст, благодарение на връзките на майка си, Райън записва своята първа телевизионна реклама, в която се смее, за да популяризира дезодоранта „Тикъл“.

След роля в „Богати и известни“, Райън играе ролята на Бетси Стюърт в сериала „Докато свят светува“ от 1982 до 1984. Следват няколко телевизионни продукции и малки филмови роли, включително и в „Обещана земя“, за която тя получава своята първа номинация.

През 1986 тя играе Каръл Брадшоу във филма „Топ гън“ и Лидия Максуел във „Вътрешно пространство“, където също участва бившият ѝ съпруг Денис Куейд. След това Райън се появява и в трилъра „D.O.A.“ и екшъна „Президио“.

Нейният първи напълно оформен филмов образ е ролята ѝ в романтичната комедия „Когато Хари срещна Сали“, където тя си партнира с Били Кристъл. Нейното изпълнение на Сали Оулбрайт, което ѝ донася номинация за Златен глобус е незабравимо, заради театрално симулирания оргазъм в Манхатън.

Филмът може да бъде смятан за първия от трите успешни на Нора Епрон, в които Райън е непоправимо романтична.

Райън участва във „Вратите“ - The Doors, посветен на едноимената група и „Прелюдия към целувка“. И двата филма са умерено успешни. През 1993 г. Мег си партнира с Том Ханкс в невероятно успешната романтична комедия „Безсъници в Сиатъл“.

Актрисата прави няколко опита да излезе от стереотипните роли на романтична наивна жена и получава одобрение за работата си в „Когато един мъж обича една жена“, в който тя играе алкохоличка и в „Кураж под огъня“, където изпълнява ролята на капитан. И двата филма са наистина успешни и се изкачват в бокс офиса. Много от филмите от 90-те с нейно участие са хитови не само в Северна Америка, но и в чужбина. През 1994 г. Мег Райън получава награда от Харвард и е включена в класацията на списание „Пийпъл“ на „50-те най-красиви хора на света“. През 1995 г. критикът Ричърд Корлис я нарича „общоприетия образ на романтичната комедия“. Същата година Мег играе в романтичната комедия „Френска целувка“, което ѝ помага да се превърне в една от най-любимите актриси на Америка. Филмът има невероятен успех по целия свят като доходите от него са над 101 милиона долара.

Мег Райън, 2007 г.

През 1997 г. Райън озвучава главната роля в анимационния филм „Анастасия“, който получава положителни отзиви и има успех в бокс офиса. През 1998 г. тя играе в два филма. Първият – „Град на ангели“ – получава негативни рецензии, но има огромен финансов успех, като донася близо 200 милиона долара по целия свят. „Имате поща“, където Райън отново си партнира с Том Ханкс, ѝ донася трета номинация за Златен глобус и носи приходи от повече от 250 милиона долара.

През 2000 г. Райън участва в екшън трилъра „Доказано жив“ с Ръсел Кроу. Въпреки че филмът е до голяма степен провал, нейният чек за 15 милиона долара я превръща в една от най-високо-заплатените актриси в Холивуд.

Мег Райън през 2010 г. в Кан.

Същата година Райън участва в комедията „Развален телефон“ с Даян Кийтън, който не е особено успешен и донася приходи от едва 51 милиона долара. Година по-късно Мег отново се връща към своето амплоа в романтичната комедия „Кейт и Леополд“, която получава положителни отзиви от някои критици, но не е приета от публиката. През 2003 актрисата участва в криминалния трилър „Нож в раната“. Решението на Райън за първи път да се появи гола в еротична сцена донася много внимание от страна на медиите, но филмът е критикуван и донася едва 23 милиона долара.

Един от последните проекти на Райън е „Новото гадже на мама“, който е сниман през 2006, но излиза през 2008. В него тя си партнира с Антонио Бандерас. Райън е присъединена към екипа от сина на Том Ханкс – Колин, който играе ролята на неин син. През 2007 тя играе ролята на Сара Хартуик във „В страната на жените“ с Адам Броуди и в „Полумрак“ с Кристен Стюърт.

Следващият проект на Райън е римейка на филма от 1939 – „Жените“, чиито снимки започват през август 2007 г. в Ню Йорк. Филмът е продуциран от рок легендата Мик Джагър и излиза през 2008 г. Райън играе главната роля – Мери Хайнс – заможна жена, която е една от последните, които разбират, че съпругът ѝ ѝ изневерява с продавачка в магазин.

Райън също участва във филма „Сделката“, който е представен през 2008 г. на филмов фестивал и излезе на DVD на 20 януари 2009.

Мег Райън се омъжва за актьора Денис Куейд на 14 февруари 1991 г., след като си партнира с него в два филма. Мег се съгласява на това едва след като Куейд превъзмогва зависимостта си към кокаина. Двойката има един син – Джак Хенри, който е роден на 24 април 1992 г. Те се разделят през 2000 година, а разводът им става факт година по-късно. През септември 2008 г. Райън обявява, че съпругът ѝ ѝ е изневерявал много пъти, докато са били женени и че не връзката ѝ с Ръсел Кроу от 2000 г. е причина за развода им.

През януари 2006 г. Райън осиновява 14-месечно момиченце от Китай, което се казва Дейзи Трю.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля бележки
1981 Богати и известни Rich and Famous Деби Бейк
1983 Амитивил 3 Amityville 3-D Лиса
1986 Топ Гън Top Gun Карол Брадшоу
Въоръжени и опасни Armed and Dangerous Маги Кавано
1987 Promised Land Бевърли Сайкс
Вътрешен космос Innerspace Лидия Максуел
1988 Жив или мъртъв D.O.A. Сидни Фулър
Президио The Presidio Дона Колдуел
1989 Когато Хари срещна Сали When Harry Met Sally... Сали Олбрайт
1990 Джо срещу вулкана Joe Versus the Volcano ДиДи / Анджелика Грейнамор / Патриша Грейнамор
1991 The Doors The Doors Памела Карсън
1992 Прелюдия към една целувка Prelude to a Kiss Рита Бойл
1993 Безсъници в Сиатъл Sleepless in Seattle Ани Рийд
Плът на раздора Flesh and Bone Кей Дейвис
1994 Когато един мъж обича една жена When a Man Loves a Woman Алис Грийн
Коефициент за интелигентност I.Q. Катрин Бойд
1995 Френска целувка French Kiss Кейт
Реставрация Restoration Катрин
1996 Кураж под огъня Courage Under Fire капитан Карън Ема Уолдън
1997 Болни от любов Addicted to Love Маги
Принцеса Анастасия Anastasia Анастасия (глас)
1998 Град на ангели City of Angels доктор Маги Райс
Хърли-бърли Hurlyburly Бони
Имате поща You've Got Mail Катлийн Кели
2000 Развален телефон Hanging Up Ив Мозел Маркс
Доказано жив Proof of Life Алис Боуман
2001 Кейт и Леополд Kate & Leopold Кейт Маккей
2003 Нож в раната In the Cut Франи
2004 На ринга Against the Ropes Джаки Калън
2007 На женска територия In the Land of Women Сара Хардуик
2008 Сделката The Deal Дидре Хем
Новото гадже на мама My Mom's New Boyfriend Марта Дюран
Жените The Women Мери Хейнс
2009 Serious Moonlight Луиз
2015 Fan Girl Мери Фароу
Ithaca г-жа Маколи

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Meg Ryan (I), IMDb.com.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]