Мохамед Бакир ал Садр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мохамед Бакир ал Садр
محمد باقر الصدر
иракски духовник

Роден
Починал
9 април 1980 г. (45 г.)
Багдад, Ирак

Религияислям
Шиитски ислям
Националност Ирак
Мохамед Бакир ал Садр в Общомедия

Мохамед Бакир ал Садр (на арабски: محمد باقر الصدر) е иракски шиитски духовник, политик и философ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Кадимия, Ирак във видното семейство Садр, което произхожда от Джабал Амел в Ливан. Баща му умира през 1937 г., оставяйки семейството без пукната пара. През 1945 г. то се премества в свещения град Наджаф, където Садр прекарва остатъка от живота си. Той е дете чудо, което на десет, изнася лекции за ислямската история, а на единадесет, той учи логика. На 24 написва книга, която опровергава материалистичната философия.[1] Садр завършва религиозното си обучение на религиозни семинари от Абу ал-Касим ал-Коей и Мухсин ал-Хаким, на възраст от 25 г., след което започва да преподава.

Първите му произведения са описаните подробно критики на марксизма, който представя ранните идеи за алтернативна ислямска форма на управление. Впоследствие той е запитан от правителството на Кувейт, дали може да прецени как може да се управлява петролното богатство на страната в съответствие с ислямските принципи. Това довежда до сериозна работа по ислямското банкиране, което все още е в основата на съвременните ислямски банки.

Това привлича вниманието на партията Баас, което води до многобройни арести за аятолаха. Той често е подложен на изтезания, но продължава работата си след като е освободен.

През 1977 г. е арестуван след протестите в Наджаф, но е освободен по-късно, поради огромната му популярност. При освобождаването му обаче, е поставен под домашен арест. През 1980 г., след като пише в подкрепа на Ислямската революция в Иран, Садр отново е в затвора, измъчван и екзекутиран от режима на Саддам Хюсеин. Преди това е принуден да гледа мъченията и екзекуцията на сестра си, Амина ал-Садр.[2] Твърди се, че Садр е убит с железен пирон изкован в главата му и след това запален.[3] Погребан е във Вади-ус-Салаам, Наджаф.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Baqir Al-Sadr, Our Philosophy, Taylor and Francis, 1987, p. xiii
  2. Augustus R. Norton. Hezbollah: A Short History. Princeton University Press, 19 януари 2009. ISBN 978-0-691-14107-7. с. 30. Посетен на 9 август 2013.
  3. Anthony Shadid, Night Draws Near: Iraq's People in the Shadow of America's War, (Holt, 2005), p.164
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Muhammad Baqir al-Sadr в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​