Николай Хаджигенов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Хаджигенов
български общественик
Роден
30 юни 1971 г. (52 г.)

Националност България
Политика
Професияадвокат
ПартияИзправи се! Мутри вън!;
ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!"
Убеждениялиберализъм
Народно събрание
депутат2021
Народно събрание
депутат2021
Известен с
Противник наГЕРБ
Народен представител в:
XLV НС   XLVI НС   
Семейство

Уебсайтhttps://hadjigenov.com

Николай Димитров Хаджигенов е български адвокат, общественик и политик.

Детство и образование[редактиране | редактиране на кода]

Николай Хаджигенов е роден на 30 юни 1971 г. в град София. Завършва право в Нов български университет. Става известен като съдебен защитник на бившата кметица на район „Младост“ в София, Десислава Иванчева.[1]

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Хаджигенов е един от организаторите на протестите в България през 2020 г.[2]

Избран е за народен представител, в XLV народно събрание, от 25-ти МИР, в град София, от квотата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.[3] Избран е за народен представител, в XLVI народно събрание, от 25-ти МИР, в град София, от квотата на коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

Работи по дела за полицейско насилие над 15 години, като е постигнал множество решения за отмяна на незаконосъобразни заповеди за арести и репариране на вреди по реда на Закона за отговорност на държавата и общините за вреди причинени на граждани (ЗОДОВ). Председател е на първата Комисия за полицейско насилие в 46-то НС, която завършва работа с приет доклад и решение на Събранието.

През март 2021 година във вестник „24 часа“ е публикувана позицията на коалицията Изправи се! Мутри вън!, която се обявява против гей браковете и Истанбулската конвенция. След това заявление, Николай Хаджигенов, заедно с Виктор Лилов – единственият открито хомосексуален, кандидат за народен представител в XLV НС, провежда среща с ЛГБТИ-общността.

Адвокат Хаджигенов публично подкрепя борбата за правата на ЛГБТИ хората, но заявява подкрепата си в качеството си на лична позиция, а не от името на коалицията.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]