Петър Кочич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петър Кочич
Петар Кочић
писател, драматург, общественик
писател, драматург, общественик
Роден29 юни 1877 г.
Починал27 август 1916 г. (39 г.)
Професияписател, драматург
Уебсайт
Петър Кочич в Общомедия

Петър Кочич (на сръбски: Петар Кочић; 29 юни 1877, Стричичи – 27 август 1916 г., Белград) е сръбски и босненски писател, драматург, обществен деец и сатирик. Един от видните дейци на сръбската литература от началото на 20 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Стричичи, тогава в Османската империя, днес в регион Баня Лука, Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина. Учи славистика във Виенския университет. Преподава в гимназия в Скопие. Живее в Сараево, в края на живота си – в Белград.

Активен радикален политик, Кочич изразява несъгласие с австро-унгарската окупация и анексирането на Босна и Херцеговина. Поради своите радикални възгледи, на два пъти – през 1907 и 1909 г., е преследван от австро-унгарски власти и арестуван. През 1910 г. е избран за член на босненския парламент.

Погребан в Новото гробище в Белград.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът на Петър Кочич в Белград
Пощенска марка на Югославия, 1977 г.

В историята на сръбската литература остава като писател и сатирик (сборника разкази „От планините и от подножието“, (1902 – 1905), „Стон от Змияня“, (1910), сатиричната пиеса „Язовец пред съда“ (1904) и други произведения). Творчеството на Кочич е посветено на трагичната съдба на босненските селяни, измъчени от турското управление и феодална експлоатация, последвани от мерките на австро-унгарските власти. В своите прозаични и драматични произведения, предава живота и съдбата на героите, както и цветисти примери от народната реч, реалистично и с голяма доза сатира изобразява негативните социални последици от управлението на Австро-Унгария.

Неговият най-важен труд е сатиричната пиеса „Язовец пред съда“ („Jazavac pred sudom“, 1904), която остава дълго време на сцената и се радва на голям успех сред зрителите.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Животът и творчеството на Петър Кочич се радват на голямо уважение в родината си.

  • В няколко градове на Сърбия и Босна и Херцеговина в негова чест са издигнати паметници.
  • Снимка на писателя е поставен върху всички банкноти на динара на Република Сръбска от емисията от 1993 г. и на номинала от 100 конвертируеми марки на валутата на Босна и Херцеговина от емисията от 1998 г.
  • Пощата на Югославия издава марка през 1977 г., посветена на 100-годишнината на писателя
  • Учредени са литературните награди „Кочичево перо“ и „Кочичева книга“.
  • В периода 1980 – 1999 г. Народната и университетската библиотека на Република Сръбска носи неговото име.

Избрани произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Сабрана дјела, в 3 тома, 1967 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кочич, Петар“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​