Продромос Скотидас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Продромос Скотидас
Πρόδρομος Σκοτίδαs
гръцки революционер

Роден

Продромос Скотидас (на гръцки: Πρόδρομος Σκοτίδαs ή Ποζιαρίτης ή Ποζιαρίδης, също Позиаритис или Позиаридис) е гръцки революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Скотидас е роден в берското село Рапсоманики, тогава в Османската империя. Негов полубрат е Димитриос Кацамбас, майка им Кирана е от Позаритес от рода на Полизогопулос, участник в гръцката война за независимост.

Младотурският офицер Серафетин и 2 четници на Василиос Ставропулос (капитан Тромарас) - Продромос Скотидас (отляво на Серафетин) и Янис Симаникас (отдясно на Серафетин); Коракас като гръцки офицер не присъства на снимката, униформата му се носи от Скотидас

Скотидас през 1887 година забягва в планината като клефт (хайдутин), а след това се включва в гръцката пропаганда в Македония, като подпомага андартските капитани Василиос Ставропулос, Михаил Анагностакос, Телос Агапинос, Гоно Йотов и Йоанис Симаникас край Ениджевардарското езеро. Квалифициран е като агент от трети ред[1] Той създава втората гръцка база в езерото. Василиос Ставропулос го описва така:

Скотидас беше страшен човек, до момента, в който влезе в четата ми, беше крадец и заедно с двама-трима други обикаляха и убиваха турци и грабеха. Беше много добър стрелец и имаше голяма сила на духа. Можеше да изчака и 2 и 3 дни на едно място жертвите си, за да преминат и да ги убие. 18 години крадец имаше брада до коляното, никога не си свали черната риза, нито си обръсна брадата, понеже показваше мъжеството му, но помагаше много и се бореше като лъв.

Въпреки обявяването на Младотурската революция от юли 1908 година Продромос Скотидас не се доверява на младотурците и стои настрана. През 1912 година участва в Балканската война, а през Междусъюзническата война се бие на страната на Гърция в битката при Лахна[2].

Неговите наследници живеят в Александрия и в Атина.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Μιχαηλίδης, Ιάκωβος Δ., Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου. Αφανείς γηγενείς μακεδονομάχοι (1903 – 1913). Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2008. ISBN 978-960-12-1724-6. σ. 39, 133. (на гръцки)
  2. Κωνσταντίνος Δούφλιας, Μακεδονία – Μακεδονικός Αγώνας, Εκδόσεις: Αιγαίο – Σ. Βάρφης και Σία Ο.Ε, Θεσσαλονίκη, 1992, σσ. 299, 300, 301, 302