Рейчъл Ромеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рейчъл Ромеро
ПсевдонимР. М. Ромеро
Родена22 май 1987 г.(1987-05-22)
Професияписател
Националност САЩ
Активен период2017 -
Жанрфентъзи, детска литература
Уебсайтwww.rmromero.com

Рейчъл Ромеро (на английски: Rachel Romero) е американска писателка на произведения в жанровете фентъзи и детска литература. Пише под псевдонима Р. М. Ромеро (R. M. Romero).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Рейчъл Мария Ромеро е родена на 22 май 1987 г. в Денвър, Колорадо, САЩ, в еврейско семейство от Куба. Пише от тийнейджърска възраст. Завършва с магистърска степен творческо писане по програмата „Stonecoast“ на Университета на Южен Мейн. Има няколко непубликувани ръкописа преди първия си роман, който е и нейната дипломна работа.

Дебютният ѝ роман „Майсторът на играчки от Краков“ е издаден през 2017 г. Главната героиня Каролина е жива кукла от Страната на приказките магически пренесена в света на хората в Краков при тайнствения Майстор на играчки. Те се сприятеляват със семейство евреи – цигулар и неговата дъщеря, но щастливият им живот е разбит от нахлуването на Нацистка Германия в Полша, приятелите им евреи ги грози смъртна опасност, и те са решени да ги спасят. Книгата поднася по нов начин за децата темата за Холокоста.

Рейчъл Ромеро живее в Маями Бийч.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • The Dollmaker of Krakow (2017)
    Майсторът на играчки от Краков, изд.: „Сиела“, София (2017), прев. Паулина Мичева

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]