Република Сръбска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Република Сръбска
Република Српска / Republika Srpska
Знаме
      
Герб
Химн: Моја Република
Местоположение на Република Сръбска (в червено) в Босна и ХерцеговинаМестоположение на Република Сръбска (в червено) в Босна и Херцеговина
Страна Босна и Херцеговина
Адм. центърСараево (де юре)
Баня Лука (де факто)
Най-голям градБаня Лука
Площ24 641 km²
Население1 218 107 души (2013 г.)
49,4 души/km²
Региони7
ПрезидентМилорад Додик
ПремиерРадован Вишкович
БВП (2018)5,5 млрд. евро
4738 евро/човек
Езицисръбски
Часова зонаUTC+1 (UTC+2, ЛЧВ)
Телефонен код+387
ISO 3166-2BA-SRP
Република Сръбска в Общомедия

Република Сръбска (на сръбски: Република Српска или Republika Srpska), съкратено Сръбска (на сръбски: Српска или Srpska), е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина. Възниква в хода на войната в бившата югорепублика и е утвърдена с Дейтънското споразумение. От 1998 г. официално седалище на Република Сръбска е град Баня Лука.

История[редактиране | редактиране на кода]

В резултат на войната между Съюзна Република Югославия и Босна и Херцеговина се формира Република Српска. Това е район представляващ половината от територията на Босна и Херцеговина в който се намират про-югославските военни сили по време на войната. Населението в този район също се определя като про-югославско и категорично подкрепя действията на президента на Съюзна Република Югославия – Слободан Милошевич.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Република Сръбска има 1 218 107 жители, от които сърбите са 82,22%. Освен тях в републиката живеят босненци, хървати и цигани. Забелязва се тенденция за повишаване на сръбското население за сметка на хърватското и босненското, които са намалели по време и след гражданската война в страната.

География[редактиране | редактиране на кода]

Според Дейтънското споразумение Република Сръбска обхваща точно 49% от територията на Босна и Херцеговина или около 25 053 km². В териториален аспект републиката е разделена на две части – една част в северозападна Босна с най-голям град Баня Лука и втора част в Източна Босна. Между тези две части се намира т.нар. Дистрикт Бръчко, който е под международен контрол.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Дистрикт Бръчко дели територията на Република Сръбска на западен и източен дял. В западния дял се намират части от географските региони, познати като Босненска Крайна и Посавието, докато в източния дял се намират Семберия, Романия, Източна Херцеговина и босненската част от Подринието с планините Майевица и Маглич.

Западният дял на Република Сръбска обхваща първите два региона, а източният дял – останалите пет.

Република Сръбска се подразделя на 7 региона:

  1. Баня Лука
  2. Добой
  3. Биелина
  4. Зворник
  5. Сараевско-романийски
  6. Фоча
  7. Требине или Източна Херцеговина

Градове в Република Сръбска[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]