Босненска Крайна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Босненска Крайна разделена между Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина
Османската политика за Западните Балкани залага през 16-17 век и на влиянието на възстановената от Соколлу Мехмед паша Печка патриаршия

Босненска Крайна (или само Крайна) е област в Северозападна Босна, в по-тесен смисъл - района главно около град Бихач.

История[редактиране | редактиране на кода]

От 13 век този район е известен под името долен край.

Този район е известен в хърватската историография като Турска Хърватска. След падането на Кралство Босна под османска власт на предната линия на завоевателя изпадат хърватските земи. В продължение на близо три века, хърватите са на топа на османците, които посредством сравнително бързо ислямизираните босненски християни, бивши богомили, наречени патарени, както и на православни власи, успяват да изтласкат хърватското население на запад зад границите на днешна Хърватия и по военната граница.

Предходно по времето на Хърватското кралство и последвалата го хърватско-унгарска уния, Босненска Крайна като свързваща двете части на средновековните хърватски земи е влизала в хърватските граници. Първоначално Босна е заемала само земите по протежението на едноименната река, като на запад средновековните сръбски земи са достигали преко сили до река Върбас, според Константин Порфирогенет.

В ново време, Босненска Крайна е съединена с останалите хърватски земи по силата на решение на Берлинския конгрес, като през 1908 г. Австро-Унгария обявява анексирането на Босна и Херцеговина. По времето на Кралство Югославия, територията на Босненска Крайна с останалата Босна е наново прикачена към сръбския изток. Единствено по времето на Независимата хърватска държава, Босенска Крайна влиза и де факто и де юре в Хърватия.

Днешна Босненска Крайна в по-голямата си част е рамките на Република Сръбска, като до 1995 г., т.е. преди операция Буря и съседна Лика е била част от подобно сръбско държавотворно образувание - Република Сръбска Крайна.

Език[редактиране | редактиране на кода]

Местният език на Босненска Крайна е млад икавски диалект.

Демография[редактиране | редактиране на кода]

(1991)