Босна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Босна (област))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Босна.

Босна
Bosna regija update.jpg
Страна Босна и Херцеговина
Босна в Общомедия
центар
Средновековни сръбски земи
Поморие
Загорие

Босна е историко-географска област, заемаща северната и централната част от днешната държава Босна и Херцеговина.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположена е на Динарските планини, на север се простира до Панонската низина, от която я разделя река Сава. На изток се дели от Сърбия чрез река Дрина. На юг Босна граничи с друга историческа област, днес в състава на държавата Босна и Херцеговина, а именно областта Херцеговина.

Заема към 41 000 km², което прави около 80% от територията на днешната обща държава. Няма точно установена граница между историческите области Босна и Херцеговина, неофициално тя започва южно от Иван планина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Двете области образуват геополитическа общност още през Средновековието. Често названието „Босна“ се използва за обозначаването и на двете исторически области, а също така се нарича неофициално и днешната държава Босна и Херцеговина. Официално названието, включващо имената и на двете исторически области, започва да се използва след 1853 в последвалата окупация от Австро-Унгария.

Босненската бановина съществува като държава от XII до XIV в. От 1377 г. е преименувана в Босненско кралство от Твърдко I и просъществува до 1463 г., когато пада под османска власт. През 1320 г. Босненското кралство включва и земите на по-късно оформилата се историческа област Херцеговина. Като част от Османската империя от 1463 – 1878 Босна има статут на отделен санджак, който включва и Херцеговина до средата на 19 век. Общата област получава името Босна и Херцеговина през 1853 г. в резултат на сложни политически събития.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]