Ротинг Крайст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Rotting Christ
9 август 2019 г.
Информация
ОтАтина, Гърция
Стилблек метъл, готик метъл, дарк метъл
Активностот 1987 г.
Музикален издателOsmose, Unisound, Century Media, Season of Mist
Уебсайтwww.rotting-christ.com
ЧленовеСакис Толис
Темис Толис
Джордж Емануел
Вангелис Карзис
Бивши членовеДжим Пацурис
Джордж Захаропулос
Костас Василакопулос
Андреас Лайос
Георгиос Толиас
Йоргос Бокос
Rotting Christ в Общомедия

„Ротинг Крайст“ (на английски: Rotting Christ) е метъл група, основана през 1987 година в Атина, Гърция.

Тя е сред първите метъл групи в Гърция и на Балканите. Нейният стил, често определян като мелодичен блек метъл, се променя с времето: първото им демо от 5 песни е смесица от грайндкор и блек метъл, а в средата на 1990-те години се ориентира към готика. Самите членове на групата предпочитат да определят музиката си като „дарк метъл“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Групата е основана от братята Сакис Толис (вокали, китара) и Темис Толис (барабани). От 1997 постоянен член на Ротинг Крайст е басистът Андреас Лайос, заместил Джим Пацурис. През 2005 година втори китарист на групата става Йоргос Бокос на мястото на Костас Василакопулос. Трима кийбордисти са свирили в Rotting Christ през годините: Джордж Толиас, Джордж Захаропулос и сесийният музикант Панайотис.

Едно от първите участия, с които групата получава по-широка известност е турнето „Fuck Christ Tour“ от 1993 г. заедно с Immortal и Blasphemy. Ойстейн Аарсет (Евронимус) от легендарната блек метъл група Mayhem проявява интерес да разпространява музиката на групата чрез собствения си лейбъл „Deathlike Silence“, но е убит през същата година. През 1996 година Rotting Christ подписват със Century Media и работят с тях до 2006 г., когато преминават към Season of Mist. В списъка на продуцентите на Rotting Christ влизат някои от култовите фигури на метъл сцената като Петер Тегтгрен, Дан Сваньо, Валдемар Сорихта и Анди Класен.

Групата изнася самостоятелни концерти и участва на много метъл фестивали извън Гърция, включително на изданието на Wacken Open Air през 2003 година. Rotting Christ са делили една сцена с групи като My Dying Bride, Tristania, Tiamat, Vintersorg, Finntroll, Old Man's Child, Malevolent Creation, Anorexia Nervosa, Vader, Krisiun, Deicide, Behemoth и много други. Групата свири шест пъти в България – в Бургас през 1998 г. и 1999 г. и в София през 2005, 2007, 2011 и 2014 г.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rotting Christ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​