Киниписа: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Бот: замяна на тире с дефис в по- и най-
м Bot: Automated text replacement (- От този момент + Оттогава )
Ред 14: Ред 14:


== История ==
== История ==
Историята на киниписа започва и свършва в рамките на няколко години. През 1682 година [[Рене Робер дьо Ла Сал|Рене Робер Шевалие Сир дьо Ла Сал]], слизайки по река Мисисипи, близо до делтата на реката, среща едно враждебно настроено племе, което се казва киниписа. През 1686 година [[Анри дьо Тонти]], който тръгва по пътя на Ла Сал, успява да сключи мир с тях. Малко след това изглежда, че киниписа се присъединяват към [[муголаша]] и заедно двете племена се присъединяват към [[байогола]] под името муголаша. Когато през 1699 година [[Пиер Ле Мойн д’Ибервил]] посещава байогола установява, че вождът на муголаша носи същото име като на вожда на киниписа, който сключва мир с Тонти по-рано. Вождовете уверяват д′Ибервил, че не са чували нищо за киниписа, но той ги обвинява, че умишлено прикриват враждебните индианци. Уплашени от недоволството на [[французи]]те, в една нощ на 1700 година, байогола нападат и избиват всички муголаша. От този момент от историята изчезват, както киниписа, така и муголаша.<ref name="botadded">Swanton. john Reed:Indian Tribes of the Lower Mississippi Valey and Adjacent Coast of the Gulf of Mexico=</ref>.
Историята на киниписа започва и свършва в рамките на няколко години. През 1682 година [[Рене Робер дьо Ла Сал|Рене Робер Шевалие Сир дьо Ла Сал]], слизайки по река Мисисипи, близо до делтата на реката, среща едно враждебно настроено племе, което се казва киниписа. През 1686 година [[Анри дьо Тонти]], който тръгва по пътя на Ла Сал, успява да сключи мир с тях. Малко след това изглежда, че киниписа се присъединяват към [[муголаша]] и заедно двете племена се присъединяват към [[байогола]] под името муголаша. Когато през 1699 година [[Пиер Ле Мойн д’Ибервил]] посещава байогола установява, че вождът на муголаша носи същото име като на вожда на киниписа, който сключва мир с Тонти по-рано. Вождовете уверяват д′Ибервил, че не са чували нищо за киниписа, но той ги обвинява, че умишлено прикриват враждебните индианци. Уплашени от недоволството на [[французи]]те, в една нощ на 1700 година, байогола нападат и избиват всички муголаша. Оттогава от историята изчезват, както киниписа, така и муголаша.<ref name="botadded">Swanton. john Reed:Indian Tribes of the Lower Mississippi Valey and Adjacent Coast of the Gulf of Mexico=</ref>.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 19:08, 8 ноември 2020

Киниписа
Общ бройизчезнали като племе
По местаСАЩ, Луизиана
Езикнеиндентифициран

Киниписа (на английски: Quinipissa) е малка група от коренното население на Северна Америка, която, по време на идването на първите европейци, живее близо до делтата на река Мисисипи в Луизиана.

История

Историята на киниписа започва и свършва в рамките на няколко години. През 1682 година Рене Робер Шевалие Сир дьо Ла Сал, слизайки по река Мисисипи, близо до делтата на реката, среща едно враждебно настроено племе, което се казва киниписа. През 1686 година Анри дьо Тонти, който тръгва по пътя на Ла Сал, успява да сключи мир с тях. Малко след това изглежда, че киниписа се присъединяват към муголаша и заедно двете племена се присъединяват към байогола под името муголаша. Когато през 1699 година Пиер Ле Мойн д’Ибервил посещава байогола установява, че вождът на муголаша носи същото име като на вожда на киниписа, който сключва мир с Тонти по-рано. Вождовете уверяват д′Ибервил, че не са чували нищо за киниписа, но той ги обвинява, че умишлено прикриват враждебните индианци. Уплашени от недоволството на французите, в една нощ на 1700 година, байогола нападат и избиват всички муголаша. Оттогава от историята изчезват, както киниписа, така и муголаша.[1].

Източници

  1. Swanton. john Reed:Indian Tribes of the Lower Mississippi Valey and Adjacent Coast of the Gulf of Mexico=