Петково (област Смолян): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Виждам текстове един върху друг, но не знам как да ги оправя!
Ред 27: Ред 27:


== География ==
== География ==
Селото се намира в Средните Родопи на 30 км източно от Смоляни, на река Малка Арда. Природата е чудесна. А селото може да се похвали с богата история и култура. Квартал на Петково е и Орловица - на около 4 километра от селото.
Селото се намира в Средните Родопи на 30 км източно от Смолян, на река Малка Арда. Природата е чудесна. А селото може да се похвали с богата история и култура. Квартал на Петково е и Орловица - на около 4 километра от селото.


== История ==
== История ==

Версия от 21:05, 2 април 2008

За другото българско село с име Петково вижте Петково (Софийска област).

Петково е село в Южна България. То се намира в община Смолян, Област Смолян.

Петково
Общи данни
Население253 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина1013 m
Пощ. код4740
Тел. код03029
МПС кодСМ
ЕКАТТЕ55991
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСмолян
Община
   кмет
Смолян
Николай Мелемов
(ГЕРБ; 2011)
Кметство
   кмет
Петково
Юлиян Чиев
(ГЕРБ)
Петково в Общомедия
Файл:Petkovo Bg panorama.jpg
Изглед от Петково


География

Селото се намира в Средните Родопи на 30 км източно от Смолян, на река Малка Арда. Природата е чудесна. А селото може да се похвали с богата история и култура. Квартал на Петково е и Орловица - на около 4 километра от селото.

История

Най-интересното предание, което се разказва в селото е за Злата Зингин. Тя била красива мома и един турчин толкова много я харесал, че я отвлякъл от хорището. На няколко километра от селото Злата помолила турчинa да и даде нож, за да си разреже ябълка и да си накваси устата. Турчинът откликнал на молбата ѝ и дал своя нож. Ала вместо да разреже ябълка, Злата забила ножа в гърдите си, защото не искала да погази християнската си вяра. На това място извън селото сега има чешма, построена в чест на героичната постъпка на Злата. Чешма в нейна чест има и в центъра на селото с надпис (цитирам по памет) "Юнак си била дъщерко, че си християнска вяра не даде".

Файл:Roman bridge Petkovo BG.JPG
Един от римските мостове в Петково

Културни и природни забележителности

В Петково можете да видите четири каменни сводести моста тип "римски"; църква от 1836 г.; параклиси - Св.Св.Кирил и Методий, Св.Дух, Св.Атанас, Св.Богородица, Св.Апостоли Петър и Павел, Св.Георги, Св.Св. Константин и Елена, Климатична гимназия. В южна посока, на около 3 часа път пеша, се намира Ливадето (Студенец) с хижа, ски-влек и неописуема гледка, която при ясно време може да ви покаже Бяло море. И изобщо цялата местност около селото ви разкрива възможности да се насладите на красиви природни гледки, а който желае може да си набере достатъчно диви ягоди, боровинки, билки и гъби.

Редовни събития

Събор на Петровден, когато се събират всички потомци от селото, живеещи предимно в Пловдив и Кърджали.

Други

Външни препратки

Село Петково в сърцето на Родопа — неофициален сайт с история, фолклор и снимки. фотогалерия на Петково Шаблон:Мъниче селища в България