Вестерос (град): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Alexbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ko:베스테로스
м Робот Добавяне: lmo:Västerås
Ред 46: Ред 46:
[[ko:베스테로스]]
[[ko:베스테로스]]
[[la:Arosia]]
[[la:Arosia]]
[[lmo:Västerås]]
[[lv:Vesterosa]]
[[lv:Vesterosa]]
[[nl:Västerås (stad)]]
[[nl:Västerås (stad)]]

Версия от 02:06, 16 декември 2008

Шаблон:Coor title dms

Тази статия е за шведския град Вестерос.. За измисления континент вижте Вестерос (Песен за огън и лед). За други значения вижте Вестерос (град) (пояснение).

Разположение на Вестерос

Вестерос (на шведски:Västerås) е град в централна Швеция, в провинция Вестманланд. Разположен е на северния бряг на езерото Меларен и се намира на около 100 км от столицата Стокхолм. Населението му за 2007 година се изчислява на около 110 000 души. Името му произлиза от словосъчетанието Västra Aros (Вестра Арос), което е означение за естуарът на реката Свертон. Градът е един от 134-те в Швеция с исторически статут.

История

Паркът "Ваза"

Вестерос е един от най-старите градове в Швеция и цяла Северна Европа. Има сведения, че е бил населен много преди  1000 година след Христа. В началото на 11 век това е вторият по големина град в Швеция. Тук Юханес Рудбекиус основава най-старата гимназия в Швеция - Rudbeckianska Gymnasiet, през 1623.

Съвременен облик

Вестерос е предимно индустриален град. През 1891 година там е създадена малка водноелектрическа централа, една от първите в Европа. В центъра на града се намира и една от най-високите сгради в страната - 24-етажен небостъргач, наречен Skrapan (букв. "Скрападжия"). Местният колеж се нарича Мелардален.

Личности, родени във Вестерос

Побратимени градове

Външни препратки

Шаблон:Швеция-гео-мъниче

Вестерос (град) е един от 133-те града в Швеция, които имат исторически статут.