Химична формула: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 25: Ред 25:
Рационалната формула може да бъде ''съкратена'' (свита) и ''пълна'' (разгърната).
Рационалната формула може да бъде ''съкратена'' (свита) и ''пълна'' (разгърната).


Реалната формула на [[глюкоза]]та е <big>С<sub>6</sub>Н<sub>12</sub>О<sub>6</sub></big>, съкратената рационална формула - <big>СНОС<sub>5</sub>Н<sub>7</sub>(ОН)<sub>5</sub></big>, а разгърнатата рационална формула - <big>СНО(СН)<sub>4</sub>(ОН)<sub>4</sub>СН<sub>2</sub>ОН</big>
Простата формула на [[глюкоза]]та е <big>СН<sub>2</sub>О</big>, реалната е <big>С<sub>6</sub>Н<sub>12</sub>О<sub>6</sub></big>, съкратената рационална формула - <big>СНОС<sub>5</sub>Н<sub>7</sub>(ОН)<sub>5</sub></big>, а разгърнатата рационална формула - <big>СНО(СНОН)<sub>4</sub>СН<sub>2</sub>ОН</big>.


=== Структурна химична формула ===
=== Структурна химична формула ===

Версия от 08:51, 16 септември 2010

Химичната формула е съкратен начин за изписване на състава и структурата на химичните вещества, и съединения, с помощта на различни химични знаци, цифри, и други символи.

Химичната формула:

Видове химични формули

Емпирична химична формула

Емпиричната химична формула е описание на вида и съотношението на различните елементи в състава на съединението. Емпиричната формула не съдържа информация за пространственото разположение на елементите и чрез нея не могат да се разграничат структурните изомери на съединенията.

Емпиричната формула може да бъде:

  • проста — описва съотношенията между различните различните елементи, които изграждат съединението, без да дава сведения за неговия точен количествен състав (неговата молекулна маса)

Простата формула на водата е H2O, а на бензенаCH

  • реална — описва точния количествен състав на молекулите. Реалната формула на някои вещества, като тази на водата, съвпада с простата им формула, а на други, като тази на бензена - не.

Реалната формула на водата е H2O, а на бензенаC6H6

  • рационална - рационалната формула освен количествения строеж на химичните съединения, описва качествения и количествения състав на функционалните групи в тях.

Реалната формула на етанола е С2Н6О, а рационалната С2Н5(ОН)

Рационалната формула може да бъде съкратена (свита) и пълна (разгърната).

Простата формула на глюкозата е СН2О, реалната е С6Н12О6, съкратената рационална формула - СНОС5Н7(ОН)5, а разгърнатата рационална формула - СНО(СНОН)4СН2ОН.

Структурна химична формула

Структурната химична формула е детайлно графично описание на химичните вещества, и съединения. Структурната формула носи информация за пространственото разположение на елементите, за характера на връзките в тях и други.