Ернестини: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м смяна на буквите
Ред 1: Ред 1:
'''Ернестините''' ({{lang-de|Ernestiner}}) са линия на стария немскиq [[княз|княжески]] род [[Ветини]]. Те са [[курфюрст]]и и херцози на [[Саксония]], [[ландграф]]ове на [Тюрингия], маркграфове на [[Майсен]].
'''Ернестините''' ({{lang-de|Ernestiner}}) са линия на стария немския [[княз|княжески]] род [[Ветини]]. Те са [[курфюрст]]и и херцози на [[Саксония]], [[ландграф]]ове на [Тюрингия], маркграфове на [[Майсен]].
Името им произлиза от прародителя на линията [[курфюрст]] [[Ернст (Саксония)|Ернст от Саксония]].
Името им произлиза от прародителя на линията [[курфюрст]] [[Ернст (Саксония)|Ернст от Саксония]].



Версия от 09:56, 18 декември 2011

Ернестините (Шаблон:Lang-de) са линия на стария немския княжески род Ветини. Те са курфюрсти и херцози на Саксония, ландграфове на [Тюрингия], маркграфове на Майсен. Името им произлиза от прародителя на линията курфюрст Ернст от Саксония.

Ернст и Албрехт от Саксония, синове на курфюрст Фридрих II (1412–1464) управляват първо дълго време заедно наследството на баща им, като по-голямият Ернст е курфюрст (1482–1486). След подялбата от Лайпциг 1485 г. династията Ветини се дели на линии Ернестини (ландграфове на Тюрингия, маркграфове на Майсен ot 1485 г.) и Албертини (херцози на Саксония, маркграфове на Майсен). През 1547 г. Йохан Фридрих I загубва саксонската курфюрст-титла на албертинската линия и оттогава е „херцог на Саксония“.

През 17 век Ернестинската линия Династия Сакс-Кобург и Гота, чрез нейната политика на женитби, получава интернационално водещо значение. Членове на фамилията стават крале в Европа. Днес членове на фамилията управляват още в Белгия и Великобритания, където обаче от 1917 г. имат името Династия Уиндзор (Haus Windsor).

Линии и Домове на Ернестините

Ернестински херцогства

Литература

Външни препратки