Тот: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м {{Hiero|Тот|<hiero>G26-t:Z4</hiero>|align=left|период=други}}
Ред 15: Ред 15:




[[Категория:Египетски божества]]
[[Категория:Египетски божества]][[Категория:Тот]]





Версия от 12:15, 24 май 2012

Тот

Шаблон:Древен Египет, божества

Тот с йероглифи
G26t
Z4
{{{trans}}}

Тот е смятан за едно от най - важните божества в египетската митологиябог на занаятите и науката. Изобразяван е като мъж с глава на ибис или павиан, като и двете животни са свещени за него. Тот е богът на мъдростта, представител на знак Дева, тъй като египетските богове съответсват и на 12 - те зодиакални знака. Главният му храм се е намирал в град Кмун [1]. Градът е преименуван на Хермополис Магна по време на Гръцко - Римската ера[2] с препратка към Тот, който гърците смятали за еквивалент на техния бог Хермес. Той имал и множество други светилища в градовете Абидос, Хесерт, Урит, Пер - Аб, Та - Ур, Сеп, Хат, Пселкет, Талмсис, Анча - Мутет, Бах, Амен - хери - аб и Та - кенс [3].

Тот също така е считан за бога на писмеността. Негово дело е и Книгата на живота или Книгата на бог Тот. В 108 златни ламини той описва човешкия живот и съпътстващите го цикли, както и свещената тайна за съществуването му. За съжаление, до наши дни много от тези ламини не са запазени в същинската си цялост, но те се считат за една от големите мистерии, съпътствали Египет в развитието му. Той има участие и в „Книга на мъртвите“, която по тогавашно време е наричана „Книга за възлизането на душата към светлината на деня“. Той записвал присъдите на мъртвите. Ако се отсъди, че сърцето е с "истинен глас", чрез изпитанието на Великия Баланс, той може да стъпи в Царството на Мъртвите. Но ако не е с "истинен глас" и по - тежко от перото на истината, Великият Баланс го отсъжда и сърцето се поглъща от сърцеяда Аммат, който има глава на крокодил и тяло на лъв и хипопотам.

Тот играе жизнена роля в египетската митология, като поддържането на вселената, и фактът, че е едно от двете божества, които стоят от двете страни на лодката на Ра.[4] Той също се счита за езикът и сърцето на богът на слънцето Ра, по начина по който завещанието на Ра е било преведено в говор. В по - късната история на Древен Египет Тот е свързван с арбитража на спорове[5], изкуството на магията, развитието на науката[6] и отсъждането на мъртвите души [7].

Изобразяване

Тот е изобразяван по много начини, в зависимост от епохата и аспектите, които художникът е пожелавал да предаде. Обикновено е изобразен в човешката си форма с глава на ибис[8]. В тази си форма, с поставянето на лунен диск над полумесец върху главата му, той може да бъде представен и като отговорника за времето и сезоните. Когато се изобразява като Шу или Анкхер, той е със съответното украшение за глава. Понякога в изкуството носи короната Атеф или Обединената Корона от Горен и Долен Египет Пшент [9]. Когато не е изобразен в тази обща форма, понякога той приема директно облика на ибис. Може да се появи и като куче с глава на павиан или човек с глава на павиан, когатотой е А'ан, богът на равновесието[10].

Източници

  1. National Geographic Society: Egypt's Nile Valley Supplement Map, Нешънъл Джиографик: Допълнение Карта на долината на Нил в Египет. (Изготвено от Картографски отдел)
  2. National Geographic Society: Egypt's Nile Valley Supplement Map: Western Desert portion. (Produced by the Cartographic Division), Нешънъл Джиографик: Допълнение Карта на долината на Нил в Египет. Западната пустиня (Изготвено от Картографски отдел)
  3. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 401, Бъдж Египетските Богове" стр. 401)
  4. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 400), Бъдж Египетските Богове" стр. 400
  5. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 405, Бъдж Египетските Богове" стр. 405)
  6. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 414, Бъдж Египетските Богове" стр. 414)
  7. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 403, Бъдж Египетските Богове" стр. 403)
  8. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 401), Бъдж Египетските Богове" стр. 401
  9. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 402), Бъдж Египетските Богове" стр. 402
  10. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 401-403), Бъдж Египетските Богове" стр. 401-403


за сам гошУ от почивка драстии била мъниче ади бе дан'ма лъиш