Полски легиони: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: thumb|right|200px|Знаме на първия полски легион. Файл:Polish Army in France WWI rec...
(Няма разлика)

Версия от 18:00, 10 декември 2012

Знаме на първия полски легион.
Агитационен плакат на полския легион във Франция. Художник Владислав Бенда

Полските легиони са доброволчески полски военни формирования, създавани между 18 и 20 век в армиите на различни държави.

Полските легиони в Турция

Първият полски легион се появява в Турция през 1770-те години и е част от въоръжените сили на Барската конфедерация.

В хода на руско-турската война от 1877–1878 г., от полските имигранти в Истанбул са създадени два легиона – европейски (около 70 души под командоването на Йозеф Ягмин) и азиатски, който воюва на Кавказкия фронт. Легионерите понасят големи загуби на 23 август 1877 г. в битката при Кизляр.[1]

В периода на Наполеоновите войни

След въстанието на Костюшко, много поляци емигрират в Италия и Франция, на което държавите, поделили си Полша, не се възпротивяват. Центрове на емигрантите стават градове като Венеция и Париж.

През 1796 г. генерал Ян Домбровски предлага на френската Директория да сформира специален корпус от поляци. Директорията приема предложението и поръчва провеждането на преговорите на генерал Бонапарт, командващ Италианската армия. Тъй като френските закони забраняват приемането на служба на чуждестранни войски, полските легиони са включени в състава на армията на Ломбардската република, образувана в хода на Италианския поход на Бонапарт. На 9 януари 1797 г. е сключено съответното споразумение между Домбровски и правителството на Ломбардската република. Сформирани са 2 легиона с по 3 батальона и един артилерийски дивизион във всеки. Войниците носят полски мундири с френски кокарди.

През април 1797 г. Бонапарт сключва примирие в Леобен, а по-късно подписва Кампо-Формийския мирен договор. Домбровски, който гелае да представлява полския народ на преговорите, не е допуснат на мирния конгрес. Полските легиони се запазват в качеството си на спомагателен корпус в армията на Цизалпийската република.

През 1798 г. участват в действията против Папската област и Неаполитанското кралство. По време на Войната на Втората коалиция, Франция приема в редиците на войските си полските легиони, и през 1799—1800 г. те участват в бойните действия в Италия против руско-австрийските войски. Първи легион понася големи загуби в сраженията при при Требия и Нови. Втори легион участва в отбраната на обсадената Мантуа и губи около 700 души.

Освен италианските легиони на Домбровски (общо 9 хиляди души), през 1799 г. е сформиран Дунавския легион на генерал К. Князевич (около 6 хиляди души), който успешно действа в Южна Германия. След Люневилския мир, Франция реорганизира легионите в 3 полубригади и 1 улански полк. По таен член на Амиенския мирен договор с Англия, Франция се задължава да разпусне полските легиони. Скоро след това, 2-ра и 3-та полубригада са изпратени на остров Сан Доминго и използвани за потушаване на антифренското въстание на негърското население.

По време на революциите от 1848 година

Полските легиони през Първата световна война

Източници

  1. Mała Encyklopedia Wojskowa, Warszawa, 1970, t. II. «Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej» Шаблон:Ref-pl

Шаблон:Link GA