Тадеуш Косцюшко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тадеуш Косцюшко
генерал-лейтенант
генерал-майор
Информация
Служба 1765 – 1794
Служил на Жечпосполита
Съединени щати
Битки Американска война за независимост
Полско-руска война (1792)
Косцюшкото въстание

Роден
4 или 12 февруари, 1746 г.
Починал
Подпис Tadeusz Kościuszko Signature.svg
Тадеуш Косцюшко в Общомедия

А̀нджей Тадѐуш Бонавенту̀ра Косцюшко (Кошчю̀шко) (на полски: Andrzej Tadeusz Bonawentura Kościuszko, на беларуски: Андрэй Тадэвуш Банавентура Касцюшка, на литовски: Tadas Kosciuška) е полски и американски военен и политически деец, който е считан за национален герой на Полша, Беларус и САЩ. Бори се в борбите на Жечпосполита срещу Русия и Прусия и на американска страна в Американската война за независимост. Като върховен главнокомандващ на полските национални въоръжени сили, той ръководи Косцюшкото въстание през 1794 година.

Косцюшко е роден през февруари, 1746 г. в Полско-литовската държава в селце, което в момента се намира в Беларус; точната му рождена дата е неизвестна. На 20 години завършва Корпуса на кадетите във Варшава, но след избухването на гражданска война, включваща Барската конфедерация през 1768 г., Косцюшко се мести във Франция в 1769 г., за да продължи обучението си. Връща се в Полша през 1774, две години след първо ѝ разделение, и заема позицията на преподавател в дома на Юзеф Сосновски. След опита на Косцюшко да избяга с дъщерята на работодателя си, бива жестоко пребит от васалите на баща си и се завръща във Франция. През 1776 г. се премества в Северна Америка, където взема участие във Войната за независимост като полковник в Континенталната армия. Изтъкнат военен архитект, той проектира и ръководи конструкцията на най-съвременните укрепления, включително тези в Уест пойнт, Ню Йорк. През 1783 г. в знак на признание на услугите му, Континенталният конгрес го издига в генерал-бригадир.

Завръщайки се в Полша през 1784 г., Косцюшко е направен генерал-майор в армията на Полско-литовската държава през 1789. Две години след като Полско-руската война от 1792 свършва с Второто разделяне на Полша, той организира въстание срещу Русия през март, 1794, служейки като началник. Руските власти го залавят в Битката при Мацейовице през октомври същата година. Поражението на Косцюшкото въстание води до Третото разделяне на Полша през 1795 г., което слага край на независимото съществуване на Полша за 123 години. През 1796 г., след смъртта на царица Екатерина Велика, Косцюшко е помилван от нейния наследник – цар Павел I, след което емигрира в Съединените щати. Близък приятел на Томас Джеферсън, с когото той споделя идеалите за човешките права, Косцюшко пише завещанието си през 1798, посвещавайки го на образованието и освобождението на американските роби. В крайна сметка се завръща в Ервопа и живее в Швейцария до смъртта си през 1817 г. Изпълнението на завещанието му по-късно се оказва трудно и средствата така и не са използвани по предназначение.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родната къща на Косцюшко.
Гербът Roch III

Косцюшко е роден през февруари, 1746 година в селцето Меречовшчизна в днешен Беларус. Точната му дата на раждане е неясна, но често се срещат 4 и 12 февруари. Той е най-младият син на благородника и офицер на Полско-литовската държава Людвик Тадеуш Косцюшко. По времето на раждането на Тадеуш Косцюшко, семейството притежава скромни владения във Варшавското херцогство, които са били обработвани от 31 селски фамилии.

Тадеуш е покръстен от Римокатолическата църква и от Православната църква, получавайки имената Аджей, Тадеуш и Бонавентура.

Казимировския дворец във Варшава.

Въпреки че много съвременни белоруски писатели го описват като белорусин, той никога не е говорил белоруски; семейството му е било полонизирано още от XVI век. Както повечето хора от Полско-литовската държава, Косцюшко говори на полски език и се идентифицира с полската култура.

През 1755 г., Косцюшко следва училище в Любешив, но така и не завършва, заради финансовото състояние на семейството си след смъртта на баща му през 1758 г. Полският крал Станислав Август Понятовски създава Корпус на кадетите (Korpus Kadetów) през 1765 г. там, където сега се намира Варшавския университет, за да обучава млади офицери. Косцюшко се записва в тази академия на 18 декември, 1765 г., най-вероятно благодарение на патронажа на семейство Чарториски. Училището наблягало на военните предмети и либералните изкуства. След като завършва на 20 декември, 1766 г., Косцюшко е издигнат в chorąży , по-късно става и капитан.

През 1769 година Косцюшко и неговия спътниг Орловски получили кралска стипендия и заминали за Париж за обучение във военната академия. Голямо влияние на младия войник оказали идеите на просветители като Волтер, Монтескьо и Русо. През 1774 г. Косцюшко се връща в Жечпосполита.

Място във войската на Жечпосполита за Косцюшко не се намерило. Към този момент офицерска длъжност е можело да се купи единствено с голяма сума. За няколко години брата на Тадеуш пропилява голяма част от своите и от парите на брат си, който затъва в дългове. Средствата не достигат и Тадеуш е принуден да се занимава с учителство, затова постъпил на служба при Юзеф Сосновски, където преподава рисуване на двете му дъщери. По-голямата дъщеря Людвика се влюбила в учителя си. Като разбират, че Сосновски не иска да благослови техния брак, двамата решават да избягат. В края на краищата всичко се разкрило и Тадеуш е заточен.

Американската война за независимост[редактиране | редактиране на кода]

Полско-литовската държава[редактиране | редактиране на кода]

Косцюшкото въстание[редактиране | редактиране на кода]

Късни години[редактиране | редактиране на кода]

Паметници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Открийте още информация за Тадеуш Косцюшко в нашите сродни проекти:

Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)
Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)