Направо към съдържанието

Въстание на Косцюшко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Въстание на Косцюшко
Карта на въстанието
Информация
Период1794 – 1795
МястоЖечпосполита
РезултатПобеда на Австрия, Прусия и Русия
Страни в конфликта
Руска империя
Австрия
Прусия
Жечпосполита
Командири и лидери
Александър Суворов
Николай Репнин
Вилхелм Дерфелден
Иван Ферзен
и други
Тадеуш Косцюшко
Антони Мадалински
Ян Домбровски
Юзеф Понятовски
и други
Сили
неизвестнонеизвестно
Жертви и загуби
неизвестнонеизвестно
Въстание на Косцюшко в Общомедия

Въстанието на Косцюшко е насочено срещу Руската империя и Кралство Прусия, водено от Тадеуш Косцюшко в Жечпосполита през 1794 г.

Целта му е да освободи Полша и Литва от руско влияние след Второто разделяне на Полша (1793) и създаването на Тарговицката конфедерация.

Конституцията, провъзгласена от Варшавския сейм на 3 май 1791 година, предизвиква голямо недоволство сред магнатите и шляхтата в Жечпосполита. Събрани в Тарговице (Тарговица в съвременна Украйна), недоволните обявяват конституцията за нелегитимна и формират конфедерация за борба с крал Станислав, който обявява противниковата конституция за бунтовническа.

Императрица Екатерина II, завършвайки войната с турците, взема тарговицките конфедератори под свое покровителство и нарежда на генерал М. В. Каховски да влезе в Полското кралство, а на генерал М. Н. Кречетников – в Литовското княжество. Започва ожесточена борба на привържениците на новата конституция срещу конфедераторите и руските войски с победа за последните. Тъй като пруският крал Фридрих Вилхелм II взема страната на Русия, крал Станислав Понятовски е принуден да се подчини на изискванията на конфедераторите и сключва примирие с руснаците.

В Гродно е свикан нов сейм, на който е провъзгласено възстановяването на предната конституция; Варшава и някои други градове са заети от руски гарнизони; полската армия е реформирана по руски модел, а някои нейни части са разпуснати.

Тадеуш Костюшко се заклева публично на 24 март 1794 г.

Част от полската шляхта тайно се готви за въстание, надявайки се на помощта на Франция, където в същия момент революцията е в разгара си. За лидер на въстанието е избран Тадеуш Косцюшко, проявил се като храбър воин и компетентен лидер.

Генерал Мадалински, отказвайки да се подчини на решението на сейма и разпускайки своята конна бригада на 12 март същата година в Пултуск, внезапно напада руския полк и разгонва руския ескадрон в Силезия, след което се запътва към Краков. Узнавайки за това, жителите на Краков го провъзгласяват за диктатор на републиката. Там е провъзгласен Актът за въстанието и Тадеуш Косцюшко се заклева публично. Споменатият акт го провъзгласява за върховен главнокомандващ на националните въоръжени сили и му предоставя пълна власт в страната.

В някои части на Полското кралство и Великото литовско княжество избухват въоръжени метежи. Междувременно в Полша навлиза пруската войска.