Конкорд (площад): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2) (Робот Добавяне: mzn:کنکورد میدون
м r2.7.3) (Робот: Променяне от mk:Плоштад Конкорд на mk:Конкорд (плоштад)
Ред 42: Ред 42:
[[ka:კონკორდის მოედანი]]
[[ka:კონკორდის მოედანი]]
[[ko:콩코르드 광장]]
[[ko:콩코르드 광장]]
[[mk:Плоштад Конкорд]]
[[mk:Конкорд (плоштад)]]
[[mzn:کنکورد میدون]]
[[mzn:کنکورد میدون]]
[[nl:Place de la Concorde]]
[[nl:Place de la Concorde]]

Версия от 03:53, 6 март 2013

Площад Конкорд (в дъното се вижда и Мадлената)

Площад Конкорд (Шаблон:Lang-fr, в превод площад на Съгласието) се намира в Париж, в началото на Шанз-Елизе, 8-ми арондисман. Сградите представляват пример на строителството от епохата на класицизма.

Площадът е идея на Луи XV, който възлага осъществяването му на главния си архитект през 1755 г. Първоначално представлява заобиколен с ровове осмоъгълник, в чиито ъгли се намират алегорични статуи, символизиращи най-големите и важни градове на Франция. По средата на площада се намира конна статуя на Луи XV.

По време на Френската революция паметникът в средата на площада е заменен от огромна гилотина и името му е сменено на Площад на Революцията. Тук са обезглавени Луи XVI и Мария-Антоанета, а по-късно Жорж Дантон и Максимилиан Робеспиер. През 1795 година площадът си възвръща името.

В периода 1787-1790 г. над Сена е построен мостът Конкорд, който свързва площада с бившия Бурбонски дворец на отсрещния бряг.

Друг известен монумент на площада е египетският обелиск, който през 1831 г. е подарен на Франция от Мохамед Али паша, управител на Египет и Судан. Фактическото му пренасяне и монтиране става на 21 декември 1833 година. Обелискът е 23 метра висок и тежи 250 тона. Наблизо се намира и църквата Света Мария Магдалена - известна като Мадлената.

Външни препратки

Панорамна снимка от 1919 година