Старото школо: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
бт
Петко (беседа | приноси)
разширяване и оправяне (=пренаписване); без бързо триене
Ред 1: Ред 1:
'''Старото школо''' (също '''Тревненското школо''') е първото българско светско [[училище]] в [[Трявна]], основано през [[Възраждане]]то.
{{бързо изтриване}}Малко известен факт е че Старото Школо е по времето на възражденето е било готово да започне работа преди Априловската гимназия в Габрово. Въпреки това "лицензирането" му като такова е било забавено и лобито на габровското училище успява да създаде първото българско училище. По това време е било немислимо малката занаятчийска Трявна да открие първа училище.


Училището е създадено през 1836-1839 г., приблизително по същото време, както [[Априловската гимназия]] в [[Габрово]]. [[Петко Славейков]] е преподавал тук в продължение на осем години и е основал „книгохранителницата“ (1847) и читалище „Трудолюбие“.
Източник: Часовете по История в VI клас - преподавател М.Малев

В мометна сградата е реставрирана и е [[музей]] на тревненската школа за [[резбар]]ско и [[зограф]]ско изкуство. Постоянни колекции са „''Просветно дело до освобождението''“ (с документи и предмети), „''Времеизмерителни уреди от античността до началото на XX век''“ (колекция, събрана от Георги Везиров) и изложба-дарение от Димитър и Никола Казакови.

В Старото школо се провеждат културни мероприятия и гостуващи изложби, като активността е по-голяма по времето на [[Славейкови празници|Славейковите празници]].

{{мъниче}}

[[Категория:Трявна]]
[[Категория:Българско Възраждане]]
[[Категория:Училища]]

Версия от 00:29, 28 юли 2006

Старото школо (също Тревненското школо) е първото българско светско училище в Трявна, основано през Възраждането.

Училището е създадено през 1836-1839 г., приблизително по същото време, както Априловската гимназия в Габрово. Петко Славейков е преподавал тук в продължение на осем години и е основал „книгохранителницата“ (1847) и читалище „Трудолюбие“.

В мометна сградата е реставрирана и е музей на тревненската школа за резбарско и зографско изкуство. Постоянни колекции са „Просветно дело до освобождението“ (с документи и предмети), „Времеизмерителни уреди от античността до началото на XX век“ (колекция, събрана от Георги Везиров) и изложба-дарение от Димитър и Никола Казакови.

В Старото школо се провеждат културни мероприятия и гостуващи изложби, като активността е по-голяма по времето на Славейковите празници.