Фридрих Фрьобел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 32 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q76679.
Plamenkaa (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 10: Ред 10:
}}
}}


'''Фридрих Вилхелм Август Фрьобел''' е [[Германия|германски]] педагог, теоретик на предучилищното възпитание, последовател на [[Йохан Хайнрих Песталоци]]. През [[1837]] г. открива първото предучилищно учреждение, наречено през [[1840]] г. от него “[[детска градина]]”, разработва теория за работата в нея и методика за подготовка на възпитателки за децата. Изхожда от схващането, че за правилното възпитание на детето са необходими организирани занимания в средата на връстници. Педагогическата система на Фрьобел изиграва положителна роля в развитието на теорията и практиката на предучилищното възпитание. Автор е на “Възпитание на човека …” (1826), “Майчини и гальовни песни” (1844) и др.
'''Фридрих Вилхелм Август Фрьобел''' е [[Германия|германски]] педагог, теоретик на предучилищното възпитание, последовател на [[Йохан Хайнрих Песталоци]]. През [[1816]] г. създава всеобщо немско възпитателно заведение, по-късно властите го закриват, защото сеело атеизъм. [[1826]] г. пише “За възпитанието на човека“. През [[1837]] г. открива първото предучилищно учреждение, наречено през [[1840]] г. от него “[[детска градина]]”, разработва теория за работата в нея и методика за подготовка на възпитателки за децата. Изхожда от схващането, че за правилното възпитание на детето са необходими организирани занимания в средата на връстници. Педагогическата система на Фрьобел изиграва положителна роля в развитието на теорията и практиката на предучилищното възпитание. Автор е на “Възпитание на човека …” (1826), “Майчини и гальовни песни” (1844) и др.





Версия от 15:23, 1 декември 2013

Фридрих Фрьобел
германски педагог

Роден
Починал
ПогребанФедерална република Германия

Религияправославие
Учил вЙенски университет
Студио с ръкавици
Фридрих Фрьобел в Общомедия

Фридрих Вилхелм Август Фрьобел е германски педагог, теоретик на предучилищното възпитание, последовател на Йохан Хайнрих Песталоци. През 1816 г. създава всеобщо немско възпитателно заведение, по-късно властите го закриват, защото сеело атеизъм. 1826 г. пише “За възпитанието на човека“. През 1837 г. открива първото предучилищно учреждение, наречено през 1840 г. от него “детска градина”, разработва теория за работата в нея и методика за подготовка на възпитателки за децата. Изхожда от схващането, че за правилното възпитание на детето са необходими организирани занимания в средата на връстници. Педагогическата система на Фрьобел изиграва положителна роля в развитието на теорията и практиката на предучилищното възпитание. Автор е на “Възпитание на човека …” (1826), “Майчини и гальовни песни” (1844) и др.


Шаблон:Човек-мъниче