Хондураски залив: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 20 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q795608.
Ред 3: Ред 3:


== Описание ==
== Описание ==
Простира се на 200 км от север при град [[Дангрига]] (Белиз) на юг до [[Ла Сейба]] (Хондурас). Заливът се врязва в сушата на 102 км и има средна дълбочина 22-54 м (2000 м при изхода си към Карибско море). Средната годишна температура в района за залива в 27 °С, а солеността на водата около 36 ‰.
Простира се на 200 км от север при град [[Дангрига]] (Белиз) на юг до [[Ла Сейба]] (Хондурас). Заливът се врязва в сушата на 102 км и има средна дълбочина 22-54 м (2000 м при изхода си към Карибско море). Средната годишна температура в района на залива в 27 °С, а солеността на водата около 36 ‰.


В залива се вливат 12 реки, по-големите от които са [[Мотагуа (река)|Мотагуа]], [[Рио Дулсе]] и [[Улуа]]. В северозападната част на залива се простира [[Белизийски Бариерен Риф|Белизийския Бариерен Риф]], който е част от ''Мезоамериканския бариерен риф'' (втория по големина в света коралов риф с дължина над 900 км).
В залива се вливат 12 реки, по-големите от които са [[Мотагуа (река)|Мотагуа]], [[Рио Дулсе]] и [[Улуа]]. В северозападната част на залива се простира [[Белизийски Бариерен Риф|Белизийския Бариерен Риф]], който е част от ''Мезоамериканския бариерен риф'' (вторият по големина в света коралов риф с дължина над 900 км).


Хондураският залив е често посещавана туристическа дестинация. Много американци идват тук за спортен риболов и по-специално заради [[Марлин|марлина]], изобилстващ в тези води.
Хондураският залив е често посещавана туристическа дестинация. Много американци идват тук за спортен риболов и по-специално заради [[Марлин|марлина]], изобилстващ в тези води.

Версия от 06:42, 8 септември 2015

Хондураският залив

Хондураски залив се намира в Карибско море, покрай бреговете на Белиз, Гватемала и Хондурас.

Описание

Простира се на 200 км от север при град Дангрига (Белиз) на юг до Ла Сейба (Хондурас). Заливът се врязва в сушата на 102 км и има средна дълбочина 22-54 м (2000 м при изхода си към Карибско море). Средната годишна температура в района на залива в 27 °С, а солеността на водата около 36 ‰.

В залива се вливат 12 реки, по-големите от които са Мотагуа, Рио Дулсе и Улуа. В северозападната част на залива се простира Белизийския Бариерен Риф, който е част от Мезоамериканския бариерен риф (вторият по големина в света коралов риф с дължина над 900 км).

Хондураският залив е често посещавана туристическа дестинация. Много американци идват тук за спортен риболов и по-специално заради марлина, изобилстващ в тези води.