Малака (проток): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Romel (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Romel (беседа | приноси)
м Пролива Малака“ преместена като „Малака (проток)
(Няма разлика)

Версия от 20:41, 9 февруари 2007

Файл:StraitOfMalacca.jpg
Малака (проток)

Проливът Малака се намира в Югоизточна Азия, който свързва Андаманско море с Южнокитайско море и Яванско море. Дължината му възлиза на 800 км и има ширина между 50 и 300 км. На най-тясното си място е широк само 1.5 морски мили (2.8 км).

Най-важните пристанища са Малака в Малайзия и Сингапур. Проливът е от голямо значение за световната търговия и е един от най-натоварените морски пътища в света: между 20 и 25 процента от търговските кораби минават от там. Дневно проливът бива преминаван от приблизително 2000 кораба, които до днес стават обект на пиратски нападения. На 09 януари 2004 танкера "Cherry 201" бива отвлечен. След дълги преговори за откуп пиратите разстрелват 4 моряци.

Има планове за създаването на плавателен канал през провлака на полуостров Малака в Южен Тайланд, който да свързва Сиамския залив с Андаманско море. Една такава връзка би омаловажило значението на пролива Малака и сингапурското пристанище, но по нито един от плановете не е създаден конкретен проект.

Значително намаляване на транспортния поток през пролива се очаква с построяването на китайския нефто- и газопровод, следващ Пътя на коприната с главен възел Синдзян.