Вологаз III (Партия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
'''Вологаз III''' е владетел на [[Партско царство|Партия]] от династията на [[Аршакиди (Партско царство)|Арсакидите]]. Управлява от ок. [[105]] до [[147]] г. В по-старите исторически трудове фигурира като Вологаз II.
'''Вологаз III''' е владетел на [[Партско царство|Партия]] от династията на [[Аршакиди (Партско царство)|Арсакидите]]. Управлява от ок. [[105]] до [[147]] г. В по-старите исторически трудове фигурира като Вологаз II.


Вологаз III узурпира властта и се отцепва в източните провинции на Партското царство в последната година от царуването на брат му [[Пакор II (Партия)|Пакор II]]. Вологаз III води междуособна борба срещу брат си [[Хосрой I (Партия)|Хосрой I]], който не успява да действа ефективно срещу него поради разразилият се конфликт с [[Римската империя]] в [[Месопотамия]].
Вологаз III узурпира властта и се отцепва в източните провинции на Партското царство в последната година от царуването на [[Пакор II (Партия)|Пакор II]]. Той е син на [[Вологаз II (Партия)|Вологаз II]], който в 80 г. е бил детрониран от чичо си Пакор II. Вологаз III води междуособна борба срещу [[Хосрой I (Партия)|Хосрой I]], който не успява да действа ефективно срещу него поради разразилият се конфликт с [[Римската империя]] в [[Месопотамия]].


След смъртта на Хосрой I ок. 129 г. Вологаз III прави опити да разшири властта си над цялата империя, но среща съпротивата на брат си [[Митридат IV (Партия)|Митридат IV]] и неговите синове. След смъртта на Митридат IV през 140 г., Вологаз III владее по-голямата част от Партското царство, но е изправен пред нахлувания на степните [[алани]] в [[Кападокия]], [[Медия]] и [[Армения]], както и размирици в [[Иран]] и Армения.
След смъртта на Хосрой I ок. 129 г. Вологаз III прави опити да разшири властта си над цялата империя, но среща съпротивата на [[Митридат IV (Партия)|Митридат IV]] и неговите синове. След смъртта на Митридат IV през 140 г., Вологаз III владее по-голямата част от Партското царство, но е изправен пред нахлувания на степните [[алани]] в [[Кападокия]], [[Медия]] и [[Армения]], както и размирици в [[Иран]] и Армения.


След смъртта на Вологаз III в 147 г. Партия е обединена от [[Вологаз IV (Партия)|Вологаз IV]].
След смъртта на Вологаз III в 147 г. Партия е обединена от [[Вологаз IV (Партия)|Вологаз IV]], син на Митридат IV.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 23:14, 10 декември 2017

Монета на Вологаз III

Вологаз III е владетел на Партия от династията на Арсакидите. Управлява от ок. 105 до 147 г. В по-старите исторически трудове фигурира като Вологаз II.

Вологаз III узурпира властта и се отцепва в източните провинции на Партското царство в последната година от царуването на Пакор II. Той е син на Вологаз II, който в 80 г. е бил детрониран от чичо си Пакор II. Вологаз III води междуособна борба срещу Хосрой I, който не успява да действа ефективно срещу него поради разразилият се конфликт с Римската империя в Месопотамия.

След смъртта на Хосрой I ок. 129 г. Вологаз III прави опити да разшири властта си над цялата империя, но среща съпротивата на Митридат IV и неговите синове. След смъртта на Митридат IV през 140 г., Вологаз III владее по-голямата част от Партското царство, но е изправен пред нахлувания на степните алани в Кападокия, Медия и Армения, както и размирици в Иран и Армения.

След смъртта на Вологаз III в 147 г. Партия е обединена от Вологаз IV, син на Митридат IV.

Външни препратки