Постоянен ток: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м без изпуснат интервал преди точка
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Current Flow.svg|мини|посока на електроните(зелена стрелка) приета посока на тока (червена стрелка)]]
[[Файл:Current Flow.svg|мини|посока на електроните (зелена стрелка) приета посока на тока (червена стрелка)]]
'''Постоянният ток''' (съкр. от английски: ''DC'' (''direct current)''), и често наричан в практиката '''прав ток''', е [[електрически ток]], който не се изменя по посока и големина във времето. Характерно за източниците на постоянен ток (в сравнение с тези за променлив) е, че при тях единият им полюс винаги има по-висок електрически потенциал от другия. Източници на прав ток са токоизправителите, [[батерия|батериите]], [[Слънчева батерия|слънчевите клетки]], [[динамо|динамата]] ([[генератор]]ите на постоянен ток), различни видове сензори и др. Постоянният ток може да протича по [[кабел]]и (метални проводници), но също така и по [[полупроводник|полупроводници]], и като следствие на емитирани заредени частици - дори във [[вакуум]].При възникване на електрическа дъга от постоянен ток тя гори много устойчиво.
'''Постоянният ток''' (съкр. от английски: ''DC'' (''direct current)''), и често наричан в практиката '''прав ток''', е [[електрически ток]], който не се изменя по посока и големина във времето. Характерно за източниците на постоянен ток (в сравнение с тези за променлив) е, че при тях единият им полюс винаги има по-висок електрически потенциал от другия. Източници на прав ток са токоизправителите, [[батерия|батериите]], [[Слънчева батерия|слънчевите клетки]], [[динамо|динамата]] ([[генератор]]ите на постоянен ток), различни видове сензори и др. Постоянният ток може да протича по [[кабел]]и (метални проводници), но също така и по [[полупроводник|полупроводници]], и като следствие на емитирани заредени частици – дори във [[вакуум]].При възникване на електрическа дъга от постоянен ток тя гори много устойчиво.


== История ==
== История ==
Първите източници на постоянен ток са били галваничните елементи.Най-старият такъв се смята, че е [[Багдадска батерия|багдадската батерия]].По късно Галвани отново преоткрива галваничният елемент.
Първите източници на постоянен ток са били галваничните елементи. Най-старият такъв се смята, че е [[Багдадска батерия|багдадската батерия]].По късно Галвани отново преоткрива галваничният елемент.


Първият постояннотоков генератор с "индустриална" мощност и широко практическо приложение е изобретен от [[Томас Едисън]], но изобретенията и дългогодишната работа на [[Никола Тесла]] правят предимствата на [[Променлив ток|променливия ток]] и съответните генератори очевидни. Постояният ток обаче не бил напълно отхвърлен.Първоначално за токоизправяне на променливият ток се е използвали [[Ротационен преобразувател|ротационни преобразуватели]].
Първият постояннотоков генератор с „индустриална“ мощност и широко практическо приложение е изобретен от [[Томас Едисън]], но изобретенията и дългогодишната работа на [[Никола Тесла]] правят предимствата на [[Променлив ток|променливия ток]] и съответните генератори очевидни. Постояният ток обаче не бил напълно отхвърлен. Първоначално за токоизправяне на променливият ток се е използвали [[Ротационен преобразувател|ротационни преобразуватели]].


По-късно вече се открива и развива полупроводниковата техника.
По-късно вече се открива и развива полупроводниковата техника.

Версия от 08:55, 23 юли 2019

посока на електроните (зелена стрелка) приета посока на тока (червена стрелка)

Постоянният ток (съкр. от английски: DC (direct current)), и често наричан в практиката прав ток, е електрически ток, който не се изменя по посока и големина във времето. Характерно за източниците на постоянен ток (в сравнение с тези за променлив) е, че при тях единият им полюс винаги има по-висок електрически потенциал от другия. Източници на прав ток са токоизправителите, батериите, слънчевите клетки, динамата (генераторите на постоянен ток), различни видове сензори и др. Постоянният ток може да протича по кабели (метални проводници), но също така и по полупроводници, и като следствие на емитирани заредени частици – дори във вакуум.При възникване на електрическа дъга от постоянен ток тя гори много устойчиво.

История

Първите източници на постоянен ток са били галваничните елементи. Най-старият такъв се смята, че е багдадската батерия.По късно Галвани отново преоткрива галваничният елемент.

Първият постояннотоков генератор с „индустриална“ мощност и широко практическо приложение е изобретен от Томас Едисън, но изобретенията и дългогодишната работа на Никола Тесла правят предимствата на променливия ток и съответните генератори очевидни. Постояният ток обаче не бил напълно отхвърлен. Първоначално за токоизправяне на променливият ток се е използвали ротационни преобразуватели.

По-късно вече се открива и развива полупроводниковата техника.

Приложение

Постоянният ток е фундаментален за работата на всички електронни устройства, като се използва за захранването на постояннотокови двигатели, зареждане на акумулаторни батерии, заваръчни агрегати, електролиза и други електрохимични процеси, и в комуникационната техника. Макар и доста устройства в бита да са захранвани от променлив ток, то тяхната основна електроника работи на постоянен ток, като това става с помощта на полупроводникови токоизправители. Изграждат се също и специални високоволтови постояннотокови мрежи за пренос на електрическа енергия.(UHVDC) като предимства на такава мрежа са много по-малкият брой проводници и ниски загуби поради индуктивност и капацитет.

Вижте също

Шаблон:Физика-мъниче