Шака Кан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 18: Ред 18:
{{нормативен контрол}}
{{нормативен контрол}}
{{СОРТКАТ:Кан, Шака}}
{{СОРТКАТ:Кан, Шака}}
[[Категория:Американски певци]]
[[Категория:Американски певици]]
[[Категория:Афроамериканци]]
[[Категория:Афроамериканци]]
[[Категория:Соул музиканти]]
[[Категория:Американски джаз музиканти]]
[[Категория:Диско музиканти]]
[[Категория:Носители на Грами]]
[[Категория:Носители на Грами]]
[[Категория:Чикагци]]

Версия от 13:52, 20 февруари 2020

Шака Кан
Chaka Khan
американска певица

Родена
23 март 1953 г. (71 г.)

Етносафроамериканци
Учила вМузикален колеж Бъркли
ПартияДемократическа партия
Активен периодот 1973 г.
НаградиЗала на славата на рокендрола (2023)
Семейство

Уебсайтchakakhan.com
Шака Кан в Общомедия

Шака Кан (на английски: Chaka Khan) е международно призната американска певица и авторка на песни, развила музикално творечество в продължение на четири десетилетия. Още през 70-те тя е фронтмен и предмет на интерес във фънк групата Ръфъс. Наричана „Кралицата на фънка“, тя е спечелила 10 награди Грами и е продала около 70 милиона копия от албумите си.

Биография

Шака Кан е родена под името Ивет Мари Стивънс на 23 март 1953 г. Семейството ѝ е от Чикаго и е с хуманитарни и бохемски наклонности. Тя е първото от общо пет деца, които са отгледани от Чарлс Стивънс и Сандра Колман. Тя описва баща си като битник, а майка си – „като можеща да направи всичко“. Израства в околностите на Хайд Парк, „остров в цялата лудница“, който се намира в жилищния дял „Южна страна“. Сестра ѝ Ивон също прави кариера в музиката под името Така Бум. Единственият ѝ брат, Марк, сформира фънк групата Ора и също е сподирен от успехи. Има две сестри, Захива Стивънс и Теми Маккрари, като втората е неин мениджър.

Получава католическо възпитание. Обяснява, че любовта ѝ към музиката се дължи на баба ѝ, която я запознава с джаза още докато е дете. Кан се влюбва в ритъм енд блуса в ранното си детство, а на 11 вече е сформирала първата си изцяло момичешка група, Кристалетс, в която е и сестра ѝ Така. В края на 60-те участва в няколко митинга за защита на човешките права, заедно с втората съпруга на баща ѝ, Кони, която е изтъкнат поддръжник на тези мероприятия, и се включва в Партията на черните пантери след като се сприятелява с друг неин член, активиста и родения в Чикаго Фред Хемптън, през 1967 г. Докато е членка, тя получава името Шака Адуне Адуфе Ходархи Карифи от един африкански шаман. През 1969 г. напуска Пантерите, гимназиалното си обучение (в гимназиите Келъмет и Кенууд), и започва да изпълнява в малки групи около Чикагската област. Първо изпълнява с Лайф, групата на Кеш Маккол, в която е и нейният приятел Хасан Кан, който в бъдеще ѝ става брачен партньор.

Шаблон:Музикант-мъниче