Ангелът унищожител

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ангелът унищожител
El ángel exterminador
РежисьориЛуис Бунюел
ПродуцентиГуставо Алатристе
СценаристиЛуис Бунюел
Базиран на„Los naufragos de la calle Providencia“ от Хосе Бергамин
В ролитеСилвия Пинал
Енрике Рамбал
Клаудио Брук
Жаклин Андере
МузикаРаул Лависта
ОператорГабриел Фигероа
МонтажКарлос Савидж
Филмово студиоProducciones Gustavo Alatriste
Жанрсатиричен филм
Премиера1962
Времетраене93 минути
Страна Мексико
Езикиспански
Външни препратки
IMDb Allmovie
Ангелът унищожител в Общомедия

„Ангелът унищожител“ (на испански: El ángel exterminador) е мексикански сатиричен филм от 1962 година на режисьора Луис Бунюел по негов собствен сценарий, базиран на пиесата на Хосе Бергамин „Los naufragos de la calle Providencia“. В центъра на сюжета са група хора от висшето общество, които по неизвестна причина не могат да напуснат помещението, в което се намират. Главните роли се изпълняват от Силвия Пинал, Енрике Рамбал и Клаудио Брук.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

По време на официална вечеря в имението на сеньор Едмундо Нобиле (Енрике Рамбал) и съпругата му Лусия (Луси Гаярдо) прислужниците внезапно започват да напускат местата си, докато не остава само главният иконом (Клаудио Брук). След вечерята гостите се събират в музикалния салон, където една от жените свири соната на пианото. По-късно, когато би трябвало да се разотидат, гостите започват да свалят саката си и да разхлабват вратовръзките си и се настаняват да нощуват по дивани, столове и на пода.

На следващата сутрин става ясно, че по необяснима причина те са психологически, а не физически, ограничени и не могат да напуснат музикалния салон. Те изразходват остатъците от вода и храна от предишната вечер. Дните минават и положението им се влошава – стават агресивни, враждебни и истерични, само доктор Карлос Конде (Аугусто Бенедико) с рационални аргументи успява да успокоява гостите. Един от тях, възрастния Серхио Ръсел (Антонио Браво) умира и тялото му е поставено в голям шкаф. Много по-късно млади годеници се заключват в гардероб и се самоубиват.

Междувременно гостите успяват да разбият една от стените и да пробият водопроводна тръба. Няколко овци и мечка, с които домакинята първоначално е забавлявала гостите, се освобождават и влизат в стаята, а гостите заколват овцете и пекат месото им на огън, запален с паркет и натрошени мебели. Доктор Конде разкрива на Нобиле, че неговата пациентка Леонора (Берта Мос) умира от рак и получава таен запас от морфин, за да я поддържа в добро състояние, но морфинът е откраднат от други гости, брат и сестра. Кабалистката Ана (Надя Будсок) прави опит да освободи гостите чрез мистична церемония, но се проваля.

Раул (Тито Хунко) обвинява Нобиле за положението и заявява, че той трябва да бъде принесен в жертва. Доктор Конде и полковник Алваро (Сесар дел Кампо) трудно успяват да спрат разгневената тълпа. Нобиле предлага сам да отнеме живота си, когато Летисия (Силвия Пинал) забелязва, че всички гости са в същото положение, както в началото на проблемите им. Следвайки нейните указани, групата започва да възстановява своите разговори и движение от първата нощ, след което откриват, че вече са свободни да напуснат стаята. Извън имението гостите са посрещнати от местната полиция и прислугата, които подобно на тях не могат да влязат в къщата.

В знак на благодарност за спасението си, гостите отиват на служба в църквата. Когато тя приключва, присъстващите се оказват затворени в църквата, като не е ясно дали сред тях са гостите от имението, които изглежда са изчезнали. В същото време по улиците започват безредици, брутално потушени от армията. В последната сцена група овце влизат в църквата в колона под звуците на изстрели.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Силвия Пинал Летисия «Валкирия»
Енрике Рамбал Едмундо Нобиле
Клаудио Брук Хулио
Хосе Бавиера Леандро Гомес
Аугусто Бенедико Карлос Конде, доктор
Жаклин Андере Алисия де Рок [1]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли – // Internet Movie Database. Посетен на 4 октомври 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]