Тигърът от Ешнапур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тигърът от Ешнапур
Der Tiger von Eschnapur
РежисьориФриц Ланг
СценаристиВернер Йорг Людеке
Фриц Ланг
В ролитеДебра Пейджит
Паул Хюбшмид
Валтер Рейер
МузикаМишел Мишеле
ОператорРихард Ангст
МонтажВалтер Вишниевски
РазпространителСентръл Синема Къмпъни Филм
Рицоли Филм
Реджина Продакшън
Критериън Филм
Жанрприключенски филм
драма
Премиера22 януари 1959
Времетраене101 минути
Страна ФРГ
Франция
Италия
Езикнемски
Цветностцветен
Хронология
Индийската гробница
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Тигърът от Ешнапур“ (на немски: Der Tiger von Eschnapur) е приключенски филм от 1959 година на режисьора Фриц Ланг, копродукция на ФРГ, Франция и Италия. Част от снимките на лентата са направени сред живописните пейзажи на дворците в град Удайпур, столица на историческата област Мевар в Раджпутана, Индия.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Младият архитект Харолд Бергер (Паул Хюбшмид) пристига в Индия и се отправя към Ешнапур, за да срещне с махараджата Чандра (Валтер Рейер) и да приеме поръчка за изграждането на училища и болници. По пътя той среща танцьорката Сита (Дебра Пейджит), която също е тръгнала към двора, за да изпълни в индуистки храм танц в прослава на индийска богиня. Дочувайки, че из околностите броди тигър-човекоядец, те решават да пътуват заедно. По време на една от почивките им, тъгърът напада каретата на момичето. Харолд успява да го отблъсне, използвайки запалена факла. Пристигайки в Ешнапур, архитектът се среща с махараджата, интелигентен раджпут, който известно време се е образовал в Европа, и преминава към изпълнението на възложените му задачи. Но не всичко се оказва толкова просто. Зад привидния спокоен живот се крие недоволството на някои придворни, начело с Рамигани, брата на махараджата, и брамините, които се опълчват срещу модернизацията и европеизацията на Индия.

Сита, чийто баща е европеец, прави впечатление на Чандра, който е вдовец. Махараджата се влюбва страстно в танцьорката, смятайки да се ожени за нея. Тъй като между Сита и Харолд още преди това се зараждат чувства, между архитекта и Чандра възниква напрежение. По време на ритуалния танц на Сита, през подземията на двореца Харолд прониква в храмът на богинята, в чиято чест Сита танцува пред брамините и Чандра. По-късно, при едно негово тайно свиждане със Сита, Харолд е подмамен от слугите на махараджата и през залите на двореца е затворен при тигрите, където трябва да води борба на живот и смърт. На Харолд е даден ултиматум – да напусне завинаги Ешнапур. Успявайки да се вмъкне отново в двореца незабелязано през подземията, архитектът заедно с танцьорката бяга в пустинята Тар, в момент, в който в Ешнапур пристигат сестрата на Харолд и нейния съпруг, също известен архитект, работещ с Бергер, които са очудени от отсъствието на Харолд. Чандра им казва да не се притесняват за господин Бергер – той е отишъл на лов за... тигри. Също така махараджата вече е променил намеренията си и сега иска да му бъде построена гробница. Тайно от гостите, след бегълците е изпратена потеря, със задачата да донесе главата на Харолд и да върне невредима прекрасната Сита.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бенгальский тигр (фильм)“ и страницата „The Tiger of Eschnapur (1959 film)“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.