Чарлс Кристи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чарлс Кристи
Charles Christie

Роден
гр. Лондон, провиния Онтарио, Канада
Починал
Погребангробището Холивуд Форевър, Холивуд, САЩ

РаботилИзпълнителен директор на филмово студио
Семейство

Уебсайт
Чарлс Кристи в Общомедия

Чарлс Кристи (на английски: Charles H. V. Christie) е собственик на филмово студио в САЩ, родом от Канада.

Той е сред 36-мата основатели на Академията за филмово изкуство и наука в Бевърли Хилс.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Лондон, провинция Онтарио, Канада, Чарлз и брат му Ал напускат дома си, за да продължат кариерата си в нововъзникващата киноиндустрия. Печелят в Холивуд, САЩ достатъчно пари, работейки във филми, за да закупят имот в Лос Анджелис и да създадат свое собствено филмово студио за комедийни филми „Кристи“. Чарлс е основно администратор, докато брат му Ал се занимава със създаването на филмите. Скоро братята Кристи стават двама от най-влиятелните филмови магнати в Холивуд.

Сривът на фондовия пазар през 1929 г. и последвалата Голяма депресия се оказват пагубни за бизнеса и през януари 1933 г. компаниите на братя Кристи обявяват банкрут, а студийните активи са придобити от друга голяма филмова компания. Брат му остава и продължава да работи с новите собственици на студиото, продуцирайки комедии, а Чарлс се пренасочва към продажбата на недвижими имоти.

Чарлс Кристи умира в Холивуд. Погребан е в гробището „Холивуд Форевър“, Холивуд. Той има звезда на Холивудската алея на славата на Вайн Стрийт 1719.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. History of the Academy // hollywoodgoldenguy.com. Архивиран от оригинала на 2017-06-16. Посетен на 16 септември 2021 г. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Чарлс Кристи в Internet Movie Database

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Charles Christie в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​