Направо към съдържанието

Тийм ЮС Ф1

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Team US F1
БазаСАЩШарлът, Северна Каролина, САЩ
СобственикКен Андерсън, Питър Уиндзор
Технически директорСАЩ
ПилотиN\А
Тестови пилотиN\А
ШасиN\А
ДвигателN\А
ГумиБриджстоун
Участие във Формула 1
Тийм ЮС Ф1 в Общомедия

Team US F1 (съкращение от английски език: Team United States Formula One) е американски проект за тим, който да участва Формула 1 - в световния шампионат на ФИА. Екипът трябва да направи дебют в първия старт за сезон 2010.

Team US F1, въпреки своя неголям за формула 1 бюджет, планира сам да построи своя болид с който да участват в предстоящия шампионат. Екипа смята да се появи под логото „Произведено в САЩ“ (на английски език - Made in USA)[1], въпреки че през годините има няколко примера за екипи които планират да направят подобно нещо, но неуспешно. Болида ще бъде проектиран и построен в град Шарлът, Северна Каролина. Европейската база на екипа ще бъде разположена в Аскойтиа, Испания, на база на екипа Epsilon Euskadi, участващ в Световните серии „Рено“.

Ръководството на екипа иска, пилоти на екипа да бъдат американци, въпреки че вече се появяват слухове за преговори с бившия четирикратен шампион от Чемпкар и бивш пилот на Скудериа Торо Росо - Себастиан Бурде. Други най-вероятни пилоти за екипа са синът на бившия Световен шампион от Формула 1 Марио Андрети - Марко Андретти и Кайл Буш. В пресата също така се появяват информации за преговори с Даника Патрик.

Съсобственикът на екипа - Питър Уиндзор, по време на старта за Голямата награда на Канада, 2008.

Екипа е представен официално на 24 февруари 2009 година в ефира на американската телевизия SpeedTV. В скоро време ръководството на проекта започва переговори за доставчик на двигатели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]