Товар 200 (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Товар 200
Груз 200
РежисьориАлексей Балабанов
ПродуцентиСергей Селянов
СценаристиАлексей Балабанов
В ролитеАлексей Сребряков, Леонид Громов, Алексей Полуян
ОператорАлександър Симонов
Премиера14 юни 2007
Времетраене89 мин.
Страна Русия
ЕзикРуски
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie

Товар 200 (на руски: Груз 200) е руски драматичен/трилър филм от 2007 година, единадесети за режисьора Алексей Балабанов. Заглавието на лентата е заемка от военен термин със същото име, с който се обозначават карго товари с тела на мъртви войници. Продукцията се занимава с „декаданса“ на тоталитарното общество, в навечерието на Перестройката, с действие развиващо се през 1984 година. Заснет е в познатия обикновен и праволинеен стил на съветското кино от времето на втората половина на 80-те години на XX век. Прецизен и спокоен, впечатляващ преди всичко с хладнокръвното поведение на капитан от милицията, чиито насилствени действия сякаш остават на заден план. Приет е със смесени чувства от публиката, веднъж заради трагичното си съдържание, и втори път заради съблазнителната носталгична нотка на отминалите времена.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Щерката на секретар на комунистическата партия случайно се среща със своя познат Валерий в дискотека на провинциален град. Леко подпийнал, той ѝ предлага да я закара в дома ѝ. Пътьом се оказва, че автомобилът трябва да се поправи, и момчето се отбива до най-близката къща, където би могло да намери помощ. На мястото се случва убийство, а изплашеното момиче се скрива в плевня с помощта на възрастна жена. На сутринта е намерена от капитана от милицията Жуков, който отнема девствеността ѝ насилствено. Противно на очакванията на тийнейджърката, че мъжът ще я остави на мира, той я отвежда в дома на старата си майка против волята ѝ. За младата девойка ужасите едва сега започват.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Допълнително[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за заснемането на филма се появява у Балабанов 10 години преди работата по него. За създаването на по-автентична атмосфера са използвани песни от 70-те и 80-те години на XX век. Няколко актьори отказват участие във филма заради мрачния сценарий, а самият филм не е препоръчителен за показване по телевизията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

www.timeout.ru Архив на оригинала от 2012-02-11 в Wayback Machine.