Токийски национален музей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Токийски национален музей
Основан1872 г.
Сайтwww.tnm.jp
Карта Местоположение
Токийски национален музей в Общомедия
Токийският национален музей

Токийският национален музей (на японски: 東京国立博物館 Tōkyō Kokuritsu Hakubutsukan), основан през 1872 г., е най-старият и най-големият музей в Япония.

Музеят събира и съхранява произведения на изкуството от Япония и археологични находки от Япония и други източноазиатски страни. Притежава над 110 000 експоната, от които 87 представляват национални съкровища на Япония и други 633 са важни национални културни блага към март 2014 г. Изпълняват се изследователски проекти, организират се образователни мероприятия във връзка с колекциите.

Музеят се намира в парка Уено в Токио. Състои се от пет основни галерии: Японската главна галерия (本館, Honkan), Азиатската галерия (東洋館, Tōyōkan), Hyōkeikan (表慶館), Heiseikan (平成館), и галерията на Хорю-джи. На територията на музея се намират ресторанти и магазини, както и градина.

Галерии[редактиране | редактиране на кода]

Японска галерия[редактиране | редактиране на кода]

В него се дава един общ преглед на японското изкуство в 24 изложбени зали, разположени на два етажа. Състои се от изложби в различни области като керамика, скулптура и изкуството за коване на мечове, както и тематични изложби.

Азиатска галерия[редактиране | редактиране на кода]

Състои се от десет изложбени зали на пет нива и е посветена на изкуството и археологията на Азия, основно на Корея, Китай, Индия и югоизточна Азия, както и отделни експонати от Египет. В музея се намиранай-голямата в света колекция на корейско изкуство и специално керамични изделия „селадон“.

Hyōkeikan[редактиране | редактиране на кода]

The Hyokeikan (2019)

Това е церемониалната галерия (Congratulatory Gallery) на японски: 表慶館 или Hyōkeikan. Сградата е построена първоначално като спомен за женитбата на принца и по-късно станалият император Мацухито и е открита през 1909 г. Представлява архитектурен паметник за сграда, построена в западен стил през късния период Мейджи. В тази сграда няма постоянна изложба и се провеждат специални събития и церемонии.

Heiseikan[редактиране | редактиране на кода]

Галерията Heiseikan служи основно за специални изложби, но в нея е показана и изложбата на японски археологически находки. Тази изложба на третия етаж показва японската история от древността до времето преди модерните епохи чрез обекти от архиологията. В залите на втория етаж се демонтрират специални изложби. Сградата е открита през 1999 г. в чест на сватбата на кронпринца Хиро с Масако Окава (от 2019 г. император на Япония Нарухито и Масако).

Галерия на съкровищата на Хорю-джи[редактиране | редактиране на кода]

Галерията на съкровищата на Хорю-джи (на японски: The Hōryū-ji Hōmotsukan (法隆寺宝物館), е двуетажна сграда, съхраняваща музейната колекция на реликвите от манастира Хорю-джи в профектура Нара. 319 броя реликви са предадени на имперското интенданство за съхранение през 1878 г., а по-късно са предадени на Токийския национален музей.