Мейджи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Мейджи.

Мейджи
明治天皇
122-ят император на Япония

Роден
Починал
Токио, Япония
Погребан Япония
Подпис Meiji shomei.png
Мейджи в Общомедия

Император Мейджи (Meiji Tennō) (3 ноември, 185230 юли, 1912) е 122-ят император на Япония, според традиционния ред на наследяване, и управлява от 3 февруари 1867 г. до смъртта си.

Неговото истинско име е Муцухито. Подобно на всички свои предшественици, след смъртта си той е известен с посмъртното си име. Именно след неговата смърт се установява новата традиция, според която след смъртта на всеки император се дава име, съвпадащо с ерата, през която е царувал. Тъй като е царувал през ерата Мейджи (Meiji era – Просветителното управление), той е известен като император Мейджи. Въпреки че извън Япония понякога е наричан Мацухито или император Мацухито, в Япония императорите се назовават след смъртта им само с посмъртните им имена. Използването на личното му име би се сметнало за прекалено фамилиарно или дори презрително.

През 1852 г., когато е роден Мейджи, Япония представлява изолирана, пред-индустриална, феодална страна, доминирана от шогунската династия Токугава и от едрите земевладелци даймио, които управлявали повече от 250 децентрализирани територии. По времето, когато Мейджи умира (1912 г.), Япония вече е претърпяла политическа, социална и индустриална революция, известна като Реставрация Мейджи и се е превърнала в една от великите сили на международната сцена.

Клетва на император Муцухито (Мейджи):

  1. Ще бъде свикано широко събрание и всички държавни работи ще се решават в съгласие с общественото мнение.
  2. Всички – управници и управлявани – трябва да се посветят единодушно на делото на преуспяването на нацията.
  3. На всички военни и цивилни лица и на простолюдието ще бъде позволено да осъществяват своите стремежи и да развиват своята дейност.
  4. Всички лоши обичаи от миналото ще бъдат премахнати. Ще се спазват правосъдието и безпристрастието, тъй като те се разбират от всички.
  5. Ще се заимстват знания от цял свят и по такъв начин основите на империята ще бъдат затвърдени.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Мещеряков, А. Император Мэйдзи и его Япония. М., Наталис, Рипол-классик, 2006, 736 с. (Восточная коллекция).
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Meiji emperor“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.