Мейджи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мейджи.

Мейджи
122-ят император на Япония
Мейджи 
Роден: 3 ноември 1852 г.
Починал: 30 юли 1912 г. (59 г.)

Император Мейджи (Meiji Tennō) (3 ноември, 185230 юли, 1912) е 122-ят император на Япония, според традиционния ред на наследяване, и управлява от 3 февруари 1867 г. до смъртта си.

Неговото истинско име е Муцухито. Подобно на всички свои предшественици, след смъртта си той е известен със посмъртното си име. Именно след неговата смърт се установява новата традиция, според която след смъртта на всеки император се дава име, съвпадащо с ерата, през която е царувал. Тъй като е царувал през ерата Мейджи (Meiji era - Просветителното управление), той е известен като император Мейджи. Въпреки че извън Япония понякога е наричан Мацухито или император Мацухито, в Япония императорите се назовават след смъртта им само с посмъртните им имена. Използването на личното му име би се сметнало за прекалено фамилиарно или дори презрително.

През 1852 г., когато е роден Мейджи, Япония представлява изолирана, пред-индустриална, феодална страна, доминирана от шогунската династия Токугава и от едрите земевладелци даймио, които управлявали повече от 250 децентрализирани територии. По времето, когато Мейджи умира (1912 год.), Япония вече е претърпяла политическа, социална и индустриална революция, известна като Реставрация Мейджи и се е превърнала в една от великите сили на международната сцена.

Клетва на император Муцухито (Мейджи): 1. Ще бъде свикано широко събрание и всички държавни работи ще се решават в съгласие с общественото мнение. 2. Всички - управници и управлявани - трябва да се посветят единодушно на делото на преуспяването на нацията. 3. На всички военни и цивилни лица и на простолюдието ще бъде позволено да осъществяват своите стремежи и да развиват своята дейност. 4. Всички лоши обичаи от миналото ще бъдат премахнати. Ще се спазват правосъдието и безпристрастието, тъй като те се разбират от всички. 5. Ще се заимстват знания от цял свят и по такъв начин основите на империята ще бъдат затвърдени.

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

  • Мещеряков, А. Император Мэйдзи и его Япония. М., Наталис, Рипол-классик, 2006, 736 с. (Восточная коллекция).
WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Meiji emperor“ в Уикипедия на английски (автори).