Майтрея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Буда Майтрея

Майтрея (санскрит: मैत्रेय), Метея (пали) или Джампа (тибетски) е предсказван като бъдещият Буда на този свят в будистката есхатология. В будистката литература на някои места, като например в Амитаба сутра и в Лотосовата сутра, той се нарича бодхисатва Аджита (бел.пр. „Непобедимия“). На санскрит Майтрея означава "доброжелателен, приятелски настроен".

Майтрея е бодхисатва, който в будистката традиция се появява на Земята, постигнал пълно просветление и преподава чистата Дхарма. Според свещените писания, Майтрея е бъдещият наследник на историческия Буда Шакямуни. Пророчеството за пристигането на Майтрея се отнася за времето, когато учението за Дхарма ще бъде забравено на Джамбудвипа. Това предсказание се среща често в каноническата литература на всички будистки школи (Теравада, Махаяна, Ваджраяна) и се приема от повечето будисти като твърдениие относно събитие, което ще стане, когато учението на Дхарма бъде почти забравено на Земята.

Според будистката традиция след Майтрея ще има още буди, които също ще се преродят на Земята, но обикновено се приема, че неговото пристигане има смисъла на основно освобождаване или той идва в ролята си на спасител, който ще установи утопична държава на справедливостта, законността, мира и истината [1].

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Името Майтрея (на пали Метея) произлиза от санскритската дума маитри (пали: мета), което означава "любяща доброта", което на свой ред произлиза от съществителното митра (пали: мита) в буквален смисъл на думата "приятел".

Метея най-рано се споменава в Чакавати (Сиханада сутра) в ръкописа Дигха-никая (глава III, 76) от Пали канона се говори за него като за бъдещ Буда, наследник на Шакямуни.[2] В една секция на Лалита-Вистар (V, 39) се казва, че "Просветления" (Буда Шакямуни) преди да слезе на земята от небесата рая Тушита, за да стане Буда, Буда посочил за свой наследник Бодхисатва Майтрея и поставил върху главата му своята диадема на бодхисатва.

Майтрея понякога е представен седнал на трон в западен стил и е почитан едновременно от всички будистки школи и тези на Махаяна.

Раят Тушита и чистата земя[редактиране | редактиране на кода]

Преди да се роди в света Майтрея живее в рая Тушита (пали: Тушита) като той може да бъде достъпен чрез медитация. Буда Шакямуни преди да се роди в света също е живял тук в този същия рай, тъй като всички бодхисатви първо живеят в рая Тушита, преди да се спуснат в човешкия свят, за да станат буди.

В Махаяна будизма, след като Майтрея се превръща в Буда, той ще властва над чистата райска земя Кетумати, която е земен рай, асоцииран понякога с индийския град Варанаси (известен също като Бенарес) в Утар Прадеш. В будистката школа Махаяна просветлените буди ръководят цялата Чиста земя (Буда Амитабха господства над цялата Чиста Земя Сукхавати, по-известна като Западния Рай).[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Alan Sponberg (ред.), Maitreya: The Future Buddha, CUP Archive, 1988, стр. 7
  2. ((en)) Richard Gombrich, Theravada Buddhism: A Social History from Ancient Benares to Modern Colombo. Routledge and Kegan Paul, 1988, стр. 83-85.
  3. ((zh)) Манускрипти за възлизането на Майтрея (pdf)