Дакини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Пратекабуда
Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа
Тибетска тханка - дакини Ваджрайогини.

Дакини (на санскрит: डाकिनीдакини; тибетски: མཁའ་འགྲོ་མ་ кхандрома; кит.: 空行母) е тантрично „божество” (или по-вярно буда-аспект), изобразявано като женско въплъщение на просветлената енергия. В тибетския език дакини се превежда като кхандрома, което означава „тази, която прекосява небето” или „тази, която се движи в пространството“. Кхандрома се превежда по-поетично и като „ходеща по небето” или „танцуваща в небето”.

Дакини във всичките си разнообразни форми е особено важна фигура в тибетския будизъм. Тя е дотолкова централна за изискванията към практикуващия да постигне пълно просветление като Буда, че тя присъства в тантричното излагане на будисткото Убежище на Трите Съкопоценности известни като Трите Корена. Тя най-често е изобразена като защитник, заедно с гуру и идам, но Джудит Симер-Браун посочва, че:

„Дакини, която има различни проявления, служи като всеки от Трите Корена. Тя може да бъде човек гуру, ваджра учител, който предава Ваджраяна ученията на своите ученици и се присъединява към тях в самая обетите. Дакини на мъдростта може да бъдат медитивни божества - идам. Те са и йогически божества, като например Ваджрайогините, които са често срещани в тибетския будизъм. Или дакини може да бъде и защитник, защото дакините на мъдростта имат специфична сила и отговорност да предпазват цялостта на устните традиции.“ [1]

В тибетския будизъм[редактиране | редактиране на кода]

Джудит Симиел Браун въз основа на ученията, които тя получава от тибетските лами[2] идентифицира четири доминиращи класа дакини. Те следват традицията на междинния език на езотерицизма, които са посочени като тайно, вътрешни, външни и външно-външни класове от дакини. Тайният клас дакини е Праджняпарамита (тибетски: юм ченмо) или празнота, която е пустата природа на реалността според учението Махаяна. Вътрешният клас дакини е дакини на мандалата, което представлява медитативно божество (тибетски: идам) е напълно просветлен буда, който помага на практикувашия да разпознае себе си като буда. Външната дакини е физическата форма на дакини, постигната чрез Завършен Тантра Етап като например Шестте Йоги на Наропа, които работят с фините ветрове на тънкото тяло, така че тялото на практикуващия да е в съгласувано с Просветления Ум. Външно-външната дакини е дакини в човешка форма. Тя е йогини или тантричния практикуващия като нейно право, но също така може да се проявява и под формата на камамудра, съпруга на йоги или махасидха.

Дакините могат да бъдат класифицирани според Трикая или така наречените Три тела на Буда. Самантабхадри, която е дакини на Дхармакая представя Дхармадхату, където всички явления се проявяват. Дакините на Самбхогакая са идами използвани като медитативни божества в тантричната практика. Нирманакая дакините са човешки жени със специални възможности; те са реализирани йогини, съпруги на гурута или даже всички жени, които могат да бъдат клласифицирани в Петте Буда Семейства.[3]

Дака[редактиране | редактиране на кода]

Дака и дакини е едно и също, но въплъщението на дака е мъжко и се идентифицира като съпруга на дакини. Най-известният пример на йога-съпруг в тибетската Тантра включва нейния създател, който е индийския махасидха Падма Самбхава и тибетската принцеса Йеше Цогял. Въпреки това, Дака е само дума от мъжки род. Съпругът на дакини е всъщност йога.[4][5] На санскрит съществува само една дума, а тя е дакини. Съществуват само женски дакини.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Simmer-Brown, Judith. Dakini's Warm Breath:The Feminine Principle in Tibetan Buddhism. Shambhala Publications Inc., 2002. ISBN 978-1-57062-920-4. с. 139–40.
  2. Simmer-Brown, Judith. Dakini's Warm Breath:The Feminine Principle in Tibetan Buddhism. Boston and London, Shambhala Publications Inc., 2002. ISBN 1-57062-920-X. с. 69–79.
  3. Cf. Capriles, Elías (2003/2007)work in progress 1. Buddhism and Dzogchen[1], and Capriles, Elías (2006/2007). Beyond Being, Beyond Mind, Beyond History, vol. I, Beyond Being'[2]'
  4. Това е термин в тимбтската Тантра отнасящ се до интимното сътрудничество, което може или може и да не има включен сексуален съюз, между двама адепти от Ваджраяна, обикновено и ритулано известни като дакини (жена) и дака (мъж). Най-известният пример съпружеска йога в тибетската тантра включва нейния създател, който е индийския махасидха Падмасамбхава и тибетската принцеса Йеше Цогял. // Metahistory.org. Посетен на 20 November 2011.
  5. Дакини (мъжки род: дака) променя живота ни като преобразува всички наши преживявания. // Jrhaule.net. Посетен на 20 November 2011.
  6. На санскрит съществува само една дума, а тя е дакини. Съществуват само женски дакини. Ако става дума едновременно за мъжки и женски дакини, те имат външни серии от определения, като герой и героиня, йоги и йогини, садхака и садхаки. Но не съществува мъжки дакини. Това е невъзможно и би създало вътрешно противоречие.. // Enlighteningtimes.com. Посетен на 20 November 2011.

Допълнителна литература[редактиране | редактиране на кода]

Виж също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]