Травъл ченъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Не бива да се бърка с Travel TV.
Travel Channel
Лого на Травъл ченъл
Стартиране2 януари 1997 г.
ПритежателDiscovery, Inc.
Езиканглийски
СтранаСАЩ
Статутнационална
СедалищеЧеви Чейс, САЩ
Свързани канали
Уебсайтwww.travelchannel.com
Разпространение
Излъчван замеждународно
АналоговоRed XN
ЦифровоRed XN
СателитGreen tickY(DirecTV)
КабелGreen tickY
IPTVGreen tickY
WebRed XN
Травъл ченъл в Общомедия

Травъл ченъл (на английски: Travel Channel, първоначално The Travel Channel от 1987 до 1999 г.) е американски кабелен и сателитен телевизионен канал, който е собственост на Scripps Networks Interactive. Каналът е със седалище в Чеви Чейс в щата Мериленд, САЩ.

По него се излъчват документални филми, реалити и шоу-програми, свързани с пътувания и отдих главно на територията САЩ, но и в целия свят. В програмата му излъчват филми с теми, посветени на африкански сафарита, екскурзии до великите хотели и курорти, посещения в значими села и градове по целия свят, дегустиране на различни храни от световната кухня и истории за призраци и паранормални сгради.

От февруари 2015 г. Travel Channel е достъпна за приблизително 91,5 милиона домакинства с платена телевизия (78,6% от домакинствата с телевизия) на територията на Съединените щати.

История[редактиране | редактиране на кода]

Travel Channel стартира на 1 февруари 1987 г.; Тя е основана от „Транс Свето Авиолинии“, вероятно за засилване на аеронавигационния патронаж. Името на канала е извлечено от програмите, свързани с пътуванията, които се излъчват между програмите в мрежата за домашно кино. TWA закупи правата на имената от група W сателитни комуникации през 1986 г. и пое HTN след изключването на премийния кабелен канал през януари 1987 г. През 1997 г. канала се продава по-късно на Landmark Communications, тогава собственик на The Weather Channel и после на Paxson Communications.

Discovery Communications придобива 70% дял от собствеността в канала през 1997 г., а впоследствие придобива останалите 30% от Paxson през 1999 г. През май 2007 г. Discovery Communications продаде Travel Channel на дъщерното дружество Cox Communications на Cox Enterprises на цена около милиард долара.

На 5 ноември 2009 г. Scripps Networks Interactive придоби 65% дял от собствеността в мрежата за 1,1 млрд. Долара, а сделката приключи през януари 2010 г. Scripps понастоящем разпределя Travel Channel и повторно излъчва някои от програмите за серийни канали Food Network в мрежата.

На 22 март 2012 г. Scripps Networks Interactive обяви, че се е съгласила да плати 65 милиона паунда (равняващи се на 102,7 милиона щатски долара), за да придобие Travel Channel International Limited, базиран в Обединеното кралство дистрибутор на марката Travel Channel в Европа, Близкия изток, Африка и Азиатско-Тихоокеанския регион. Сделката приключи на 1 май 2012 г., след одобрение от регулатора.

В края на 2015 г. Scripps обяви, че ще премести седалището на Travel Channel в Кноксвил, Тенеси, за да консолидира канала си на едно място. Текущите служители получават възможност да се преместят в Кноксвил, въпреки че някои от тях могат да се преместят в Ню Йорк.

На 25 февруари 2016 г. Scripps придобива остатъчния 35% дял в Travel Channel от Cox Communications, като му осигурява пълен контрол над канала.

Логотипи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Travel Channel в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​