Travel TV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Не бива да се бърка с Травъл ченъл.
Travel TV
Лого на Travel TV
Стартиране1 септември 2005 г.
ПритежателГлобус Медия Груп
Картина16:9 (SD/HD)
Езикбългарски
СтранаБългария
Статутчастен
СедалищеСофия, бул. „Стефан Стамболов“ 30
Свързани каналиTtvi, This is Bulgaria
Уебсайтtv.traveltv.bg
Разпространение
Излъчван заБългария
АналоговоRed XN
ЦифровоRed XN
СателитGreen tickY
КабелGreen tickY
IPTVGreen tickY
WebGreen tickY

„Травъл ТВ“ e първият български телевизионен канал, посветен на туризма, световната култура и на пътешествията.[1]

Собственост е на ТВ компанията „Глобус Медия Груп“. Телевизията е в ефир от 1 септември 2005 г. Сред популярните предавания на телевизията са „Травъл Експрес“, „Пътешественици с камера“ и „БГ: Искам да съм там“. Излъча също и чуждестранни документални формати.

Сред създателите на телевизията са професор Йоаким Нерн от Мюнхен, Германия, Виктор Димчев, Павел Павлов, Ирена Василева и Минка Иванова. Изпълнителен директор на медията от юли 2009 е Румен Димитров – известен български актьор, бивш директор на Държавния пътуващ театър и зам. министър на културата в периода 2003 – 2004 г.

Травъл ТВ активно участва в създаването на продуктите за национална реклама на България. Филми и клипове на телевизията са излъчвани в почти всички български ТВ канали, както и в международни телевизии като Euronews, CNN, ОРТ и други.

От 1 юни 2009 г. каналът започва излъчването на първата българска телевизия, излъчваща изцяло на fullHD – Travel HD. Oт 1 септември 2011 г. стартира и втори канал – Community TV, които съществува под името This is Bulgaria (канал за общностите, етносите и култура). Вторият канал също излъчва и своя версия с по-високо качество – This is Bulgaria HD.

Проект „Това е България“[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 телевизията започва изготвянето на най-големия български видеокаталог – „Това е България“, който трябва да включва 12 тематични филма с обща продължителност близо 6 часа и 90-мин. документален филм, посветен изцяло на България.

Проектът се реализира под патронажа на ЮНЕСКО и с подкрепата на Министерство на културата, Министерство на външните работи, Министерство на образованието, огромен брой общини, неправителствени организации, както и редица частни фирми.

Проектът е завършен в началото на януари 2013 г. Документалната поредица е първата, посветена изцяло на България. Тя е първата в страната, тиражирана на Blu-ray дискове.

Работата по продължението на поредицата започва през 2020 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]