Тромпетна лоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Не бива да се бърка с розова тромпетна лоза.
Тромпетна лоза
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Устноцветни (Lamiales)
семейство:Бигнониеви (Bignoniaceae)
род:Тромпетна лоза (Campsis)
Научно наименование
Lour.
Тромпетна лоза в Общомедия
[ редактиране ]

Тромпетна лоза (Campsis), известна още като кампсистекома, макар това да се отнася повече за род Tecoma), е род цъфтящи растения от семейство Бигнониеви (Bignoniaceae), родом от горите в Китай и Северна Америка.[1] Състои се от два вида, и двата от които са енергични широколистни многогодишни катерливи растения,[2] прилепнати с въздушни корени и през лятото произвеждат големи цветове с форма на тръба.[3][4]

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Кампсис идва от гръцкия глагол κάμπτω, „огъвам“, „отварям“. В Северна Америка е известна и като „ечемичена лоза“ и „гнездото на колибри“.[5] Цветовете са много привлекателни за колибритата, а много видове по-големи птици обичат да гнездят в гъстата зеленина на тромпетната лоза.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Тромпетната лоза има катерлив растеж като израства на височина до 12 метра.[6] Разполага с множество въздушни корени, стъбла и бодли, които ѝ помагат да пълзи възходящо по различни субстрати. Кората на тромпетната лоза е тънка и гладка, като с остаряването ѝ започва лесно да се лющи.

Листната петура се състои от 7, 9 или 11 малки листенца, които са срещуположно разположени по листната дръжка. Всяко от тях има яйцевидна форма, грубо назъбен ръб и плътна текстура. Дълги са от 3 до 10 см, с блестяща повърхност, оцветени в смарагдаво зелено и в тъмно зелено когато започнат да остаряват.

Цветовете са събрани в терминални съцветия от 4 до 12 на брой. Имат тръбовидна форма, от оранжево до червено оцветяване, с жълтеникав център. Дълги са около 8 см и широки при отвора си до 4 см. Тромпетната лоза цъфти през топлия сезон – от месец юли до септември.

Плодовете на тромпетната лоза представляват големи, плоски шушулки, с дължина от 8 до 13 см, съдържащи множество семенца. При узряване придобиват светло кафяв цвят, пукат се и от тях се освобождават стотици тънки, кафяви, подобни на хартия семена.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Тромпетната лоза е сравнително издръжливо растение. Предпочита пълно слънце и защитени от въздушни течения места.[3]

Може да предизвика кожна алергична реакция, изразяваща се в зачервяване и подуване, при допир с листа и цветове на растението.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Тромпетната лоза е популярно декоративно растение. Като билка се употребява коренът на растението или сушени надземни части от него, които имат потогонно (диафоретично) и ранозаздравяващо свойства.

Химичен състав[редактиране | редактиране на кода]

Сапонини, антраквинони, флавоноиди, протеини, карбохидрати, терпени.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Хибриди[редактиране | редактиране на кода]

  • Campsis × tagliabuana (Madame Galen) – хибрид от средата на 19 век между Campsis grandiflora и Campsis radicans

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. RHS A-Z encyclopedia of garden plants. United Kingdom, Dorling Kindersley, 2008. ISBN 1405332964. с. 1136.
  2. Jane Hunter. Basic Gardening: Teach Yourself. Hodder & Stoughton, 30 July 2010. ISBN 978-1-4441-3154-3. с. 73.
  3. а б Veronica Lorson Fowler. Gardening in Iowa and Surrounding Areas. University of Iowa Press, 1 January 1997. ISBN 978-1-58729-068-8. с. 133.
  4. Keith Kirsten. Gardening with Keith Kirsten. Struik, 10 September 2001. ISBN 978-1-86872-507-6. с. 174.[неработеща препратка]
  5. Наименования
  6. Описание
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Campsis в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​